Marea Adriatica reprezinta un plan mare de apa, un brat al Marii Mediterane care separa Peninsula Italica de Pensinsula Balcanica. Marea Adriatica se intinde de la Campia Padului, in partea de nord, la stramtoarea Otranto in partea de sud prin care comunica cu Marea Ionica.

Principalele tari cu deschidere la Marea Adriatica sunt: Italia la vest si Croatia, Muntenegru, Albania, Slovenia si Bosnia Hertegovina la est. Numele marii Adriatice provine de la orasul Adria, o fosta colonie etrusca. De-a lungul timpului, malurile Marii Adriatice au fost controlate de mai multe state si imperii cele mai cunoscute fiind Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Habsburgic si Regatul Italiei.

Suprafata Marii Adriatice este de aproximativ 140.000 kilometri patrati. Pe intinderea sa sunt situate numai putin de 1300 de insule, marea majoritate fiind situate in partea de est, inspre coasta Croatiei. Adancimea medie a marii Adriatice este de 250m, cea maxima ajungand pana la 1233m. In ceea ce priveste salinitatea Marii Adriatice aceasta este mult mai scazuta decat cea a marii Mediterane, asta deoarece colecteaza nu mai putin de o treime din apa dulce care se varsa in Marea Mediterana. Cu alte cuvinte, actioneaza asemeni unui bazin de diluare. Raurile principale care se varsa in Marea Adriatica sunt Krka, Soca, Drin, Bojana si Vjose.

Cele mai mari orase porturi de pe Marea Adriatica sunt Trieste, Venetia, Split, Zadar, Dubrovnik si Durres in Albania. Biodiversitatea in Marea Adriatica este bogata, tarile de coasta au instituit numeroase zone marine protejate. De exemplu, in Italia zonele protejate sunt Torre Guaceto si Insulele Tremiti. In Croatia exista zone protejate precum Kornati, Kim Canal, Golful Mali Ston si Mljet. Slovenia adaposteste urmatoarele zone maritime protejate : Parcul Strunjan, Debeli Ritic si lacurile Fiesa. Prima zona protejata in Albania a fost infiintata in 2010 si anume Parcul Maritim Karaburun Sazan.

Citeste: Marea Moarta, o mare unica

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ