Este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene de pe Pământ şi se întâmplă doar o dată pe an – evenimentul anual de reproducere în masă are loc în Marea Barieră de Corali. Este cunoscut şi sub numele de „Festival anual de sex”, în care pot fi surprinşi corali din toate colţurile recifului eliberând sperma şi ouăle lor în apă. Pare că întreg evenimentul se coordonează cu luna plină. Marea Barieră de Corali

Ce se întâmplă după zilele cu lună plină din Noiembrie?

În a treia zi după luna plină, coralii Staghorn îşi depun icrele însă cea mai frumoasă scenă se poate observa în ziua a cincea când un număr mare de corali Plate îşi depun icrele împreună cu mulţi alţi corali. 

Potrivit BBC, la ora 7.30 p.m, ora locală, la data de 21 noiembrie 2016, evenimentul de depunere a icrelor în masă a început şi poate dura zile sau chiar o săptămână după începerea activităţii. Dacă ai oportunitatea să explorezi Marea Barieră de Corali în timpul mult aşteptalului lor „festival de sex” vei simţi un straniu viscol sub apă, cum mii şi mii de colonii îşi eliberează gameţii în ocean. Poţi simţi printre degete ouăle cum se ridică spre suprafaţa apei. Este ca atunci când conduci încep prin plaoie şi îţi pui capul pe fereastră, se simt mici picături de apă pe faţa ta.

Motivul pentru care aceşti corali îşi sincronizează depunerea icrelor în aceeaşi perioadă a fiecarărui an este că şansele în găsirea celulei sexuale potrivite sunt mult mai mari decât în cazul în care coralii ar depune icrele în intervale de timp aleatorii.

Coralii nu pot călătorii prin ocean în căutarea partenerului potrivit astfel fiindu-i dificil să se reproducă. În schimb, ei pregătesc pacheţele care cuprind fie ovule sau spermă, şi le eliberează în apă, deplasându-se spre suprafaţă astfel formând o supă de icre. Dacă sperma şi ouăle din această supă se combină, pot călători pe valuri pentru a forma noi colonii în zonele de corali din recif, departe de părinţi.

Puteţi umări procesul în slow motion:

Deoarece reciful de corali este cu mult mai mare decât întreaga suprafaţă a Italiei, acest eveniment anual din Marea Barieră de Corali poate fi uneori împărţit în două momente. Uneori coloniile din centrul recifului de corali încep depunerea icrelor în Noiembrie, iar coloniile de la marginea recifului la diferenţă de aproximativ o lună după aceea. Dar indiferent de perioada în care se desfăşoară festivalul anual de sex, depunerea icrelor este sincronizată cu luna plină.Festivalul anual de sex al coralilor

Cum pot detecta coralii lumina lunii?

Un studiu vechi, din 2007, confirmă faptul că datorită unei gene vechi, coralii pot simţi cât de mult lumina lunii loveşte apa, astfel ştiind cu exactitate daca este sau nu lună plină. Aceştia pot obţine data precisă pentru împerechere în fiecare an.

Omenii de ştiinţă au presupus că „festivalul anual de sex” este în timpul lunii pline datorită modului în care luna influenţează mareele, însă după cercetări amănunţite au descoperit că mareele erau peste tot în timpul evenimentul de împerechere.

Cercetătorii sunt de părere că luna plina este pur şi simplu punctul de reper al coralilor, fiind cel mai puternic semnal luminos pe care aceştia îl pot detecta şi asocia cu perioada de împerechere.Coral

______
Sursa: Science alert 

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ