Se pare ca religia ar fi mai veche decat insasi istoria. Oamenii din Neandertal isi ingropau defunctii, practicand ceva asemanator unei ceremonii religioase. Acest ritual de ingropaciune a fost perpetuat inclusiv de catre primii oameni asa zisi moderni.

Unii sunt de parere ca picturile rupestre preistorice vizibile in pesterile de la Altamira si Lascaux au legaturi mistice cu vanatoarea. Mai mult decat atat, s-a descoperit existenta unei culturi ce venera o zeitate-mama, in secolele ce preceda aparitia primelor civilizatii.

In lumea antica, pe la anul 5000 (i.Hr.), in timpul civilizatiei sumeriene, se crede ca orasele erau centre pentru practicarea ceremoniilor, urmand ca mai tarziu sa devina puncte de prosperitate. Ghilgames, o epopee religioasa de mare insemnatate, compusa in 2000 i.Hr. este considerata ca fiind aparuta pentru prima data, cu mult inainte. Ghilgames spune povestea unui erou  care incearca fara izbanda sa biruiasca moartea.

Un alt basm din lumea antica descrie o mare inundatie care duce la pieirea tuturor fiintelor, in afara de cativa oameni care s-au adapostit intr-o arca. Acest basm este foarte asemanator cu pasajul biblic al lui Noe, care aduna toate animalele pamantului intr-o arca, dupa porunca lui Dumnezeu. Astfel, poate fi inteles fie ca un motiv literar perpetuat aici si in Cartea Sfanta, fie ca un eveniment real, ce nu putea fi trecut cu vederea, fiind astfel consemnat de catre toate popoarele martore la acest eveniment.

La baza, religia sumeriana a fost construita pe considerentul ca muritorii trebuiau sa se reconcilieze cu zeii si zeitele magnifice, prin intermediul ofrandelor somptuoase si generoase. Dezastrele la care erau expuse campiile si terenurile creicniosilor, precum indundatii sau invazii straine, ii faceau pe cei din urma sa se teama foarte tare de puterea nemarginita a zeilor.

Initial, unui oras i se atribuia cate o zeitate, dar ulterior, datorita popularitatii unora dintre zeitati, acestea au fost grupate intr-un panteon care reprezenta familia ori monarhia acestora, venerata de o intreaga regiune.

Citeste: Imperiul Asirian – popor antic din Orientul Apropiat

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ