Ludwig van Beethoven, nascut in anul 1770, a fost unul dintre cei mai mari compozitori de muzica clasica, care a ajutat la evolutia copozitiei muzicii.

Beethoven a reusit sa transmita prin arta sa perioada tumultoasa in care a trait (semnarea Constitutiei americane, caderea Bastiliei si proclamarea Frantei ca republica), factor ce a dat o nota de originalitate si unicitate muzicii sale.

Debutul

Crescand intr-o atmosfera invaluita in muzica, talentul tanarului Beethoven a devenit evident in scurt timp, tatal sau incercand sa il exploateze pe cat posibil.

In anul 1783, la varsta de numai 13 ani, a publicat prima sa compozitie ssemnificativa, alcatuita dintr-un set de trei sonate pentru pian.

In 1787, primavara, scurta intalnire cu Mozart, la Viena, a avut o infuenta semnificativa in formarea muzicala, a tanarului Beethoven. Acestia au studiat impreuna, Mozart fiind chiar in periada de apogee artistic, la varsta de 31 de ani. Dupa doua saptamani, insa, Beethoven a trebui sa se intoarca in Bonn, deoarece mama sa era grav bolnava. Ajuns acasa isi gaseste mama pe patul de moarte si pe tatal sau cufundat in depresie si alcool.

Cariera

In 1789, preia conducerea familiei sale, obtinand cu greu jumatate din salariul tatalui sau, la care se mai adaugau si banii castigati ca violinist si cantaret la clavecin in orchestrele locale, unde talentul sau a atras atentia oamenilor bogati, puternici si influenti din orasul sau.

In noiembrie 1792, Beethoven, pleaca in Viena, la oferta lui Joseph Haydn, care a dorit sa ii devina profesor tanarului compositor, iar prietenii sai i-au sustinut plecarea, luandu-si angajamentul ca il vor sustine financiar.

Din pacate Haydn era doar un alt artist slab pregatit, fara vreo abilitate de pedagogie, iar Beethoven a plecat in cautarea altor profesori.

Datorita scrisorilor de recomandare, primite de la prietenii sai din Bonn si a oprtunitatilor din Viena, Beethoven a tinut mai multe concerte particulare, uimind publicul cu improvizatiile la pian. A reusit sa faca parte din suita Printului Karl Lichnowsky, insa nu pentru mult timp. Compozitorul a prefert sa se retraga in propria sa locuinta, datorita repulsiei fata de societate si ideologiile acesteia. Cu timpul patronii sai aristrocati, au invatat sa il accepte asa cum era. Beethoven s-a bazat pe generozitatea lor si a acceptat din partea arhiducelui o renta viagera, cu conditia ca artistul sa ramana definitive in Viena.

Compozitiile realizate in perioada sederii in Bonn, au fost scrise intr-o maniera blanda, clasica, apropiata de Haydn si Mozart, dar dupa venirea in Viena stilul sau a devenit alert, iar armoniile dezechilibrate, exprimandu-si mai profund emotiile si trairile.

In simfoniile urmatoare, geniul sau isi lasa amprenta, reusind sa creeze o tensiune care apoi se disperseaza, se calmeaza, dand impresia unei drame psihologice.

Beethoven a realizat propria sa revolutie, tranformand simfonia, dintr-un exercitiu abstract, intr-o expesie a pasiunii. Aceasta revolutie muzicala, a insemnat sfarsitul stilului classic al lui Haydn si Mozart, dar si inceputul romantismului.

Trasatura comuna a operelor artistului, este optimismul, aflat in antiteza, in realitate, cu starea psihica a compozitorului, care in 1802 era in pragul sinuciderii, dupa ce a aflat ca urma sa surzeasca. In anul 1809 cariera era stinsa. Tratamentele medicale nu au avut niciun folos, canalele auditive fiind obturate, iar in 1819, surzenia lui era completa.

Izolat si frustrat, isi da la o parte viata sociala, si isi clarifica vizunea muzicala. Lucrarile urmatoare sunt marcate de noi conceptii uluitoare, cum ar fi Missa Solemnis (1819-1823), unele aproape dureroase fizic, cum ar fi Fuga (182-1826).

Datorita tristului sau defect de auz, muzica sa este considerata, astazi, cea mai valoroasa compusa vreodata, fiind creata de un compozitor incredibill de talentat, dar incapabil sa auda nici macar o nota.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ