Landul Baden – Wurttemberg este unul din landurile Germaniei. Atat in ceea ce priveste suprafata cat si populatia, Baden-Württemberg este al treilea cel mai mare land al Germaniei. Pe cei 35.751 kilometri patrati locuiesc aproximativ 10,8 milioane de persoane. Situat in partea de sud-vest a Germaniei, landul Baden – Wurttemberg ocupa un loc central in Europa si imparte granita cu alte trei state europene. Din punct de vedere economic, Baden-Württemberg ocupa locul trei intre landurile Germaniei.

Baden-Württemberg impresioneaza prin diversitatea peisajelor. La vest, Padurea Neagra si campia Rinului. La sud, lacul Constanta si Alpii, la est Jura si la nord campia Hohenlohe si Kraichgau care ii determina fizionomia. Aproximativ 40% din suprafata landului Baden-Württemberg este acoperita de paduri. Cel mai inalt varf al landului este Feldeberg (1493 metri) in partea de sud a Padurii Negre.

Capitala landului, Stuttgart, cu cei 613.000 locuitori ai sai este cel mai mare oras al landului. Celelalte orase care alcatuiesc landul sunt Mannheim, Karlsruhe et Fribourg. Pe langa marile centre urbane, exista in Baden-Württemberg un puternic spatiu rural care marcheaza fizionomia landului prin varietatea agriculturii sale, silviculturii si turismului.

De asemenea, landul Baden – Wurttemberg este un land bine irigat. Apa joaca un rol important in land: apa potabila, apa de consum, apa minerala si curativa. Cele mai mari cursuri de apa care traverseaza landul sunt Rinul, Neckar si Dunarea. La acestea adaugam lacul Constanta care, datorita suprafetei de 572 kilometri patrati este unul din cele mai mari lacuri de apa dulce din lume.

Landul Baden-Württemberg se bucura de o populatie creativa si peisaje frumoase. Baden-Württemberg este sarac in resurse naturale insa se poate declara bogat datorita unei populatii care da dovada de idei inedite, de spirit creativ si de putere de munca. Creativitatea si inventivitatea poporului, priceperea sa, puterea de munca, angajamentul sau in favoarea economiei, stiintei, educatiei si culturii societatii au facut din sud-vestul german una din cele mai performante regiuni din lume.

______
Test de cultura generala: Patinaj – Cine este considerat parintele patinajului artistic?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ