Italia renascuta – un spatiu infloritor unde marile orase se intrec permanent

Renasterea, miscarea cea mare a secolelor XV si XVI ce a patruns adanc in numeroase laturi ale existentei umane, precum stiinte si arte a aparut pentru prima oara in Italia. Acest curent avea sa genereze o inviere a culturii clasice, precum si un nou concept despre viata insasi. Conducerea afacerilor statului incepea sa fie vazuta ca o arta prn care se putea guverna si dobandi puterea, iar tocmai aceste aspecte ii preocupa pe ganditorii vremii.

Niccolo Machiavelli, observatorul politicienilor vremii
Niccolo Machiavelli, autorul celei mai celebre carti cu tema politica, intitulata „Principele”, a dorit sa surprinda comportamentul politicienilor importanti raportat la modul in care ar fi trebuit acestia sa o faca. Abordarea extraordinar de ocanta a dus la echivalarea termenului „machiavelic” cu intelesul vicleniei diabolice. Acesta fusese un diplomat din Florenta, iar afirmatiile sale sunt rezultatul observarii vietii politice din Italia.

Harta politica a Italiei

Italia era deosebita de celelalte state europene. Divizata in state nationale, mare parte republicane, datorau prosperitatea, finantelor si comertului. Asezata in drumul spre Orientul Apropiat, de unde erau aduse mirodenii si produse de lux in Europa, a facut ca oamenii de afaceri italieni sa se ocupe cu domenii precum finante sau contabilitate. Luptele nesfarsite dintre papi si imparati au facut ca orasele italiene de la sud sa ramana independente, cele mai mari raspandindu-si autoritatea inclusiv in provincie. In secolul XV puteau fi numarate cinci state majore si un ducat, Milano.

Dezvoltarea artelor frumoase si a operelor de geniu

Astfel Italia devine din ce in ce mai prospera, iar studiul si artele erau la mare inaltime. Dintre toate statele italiene, Florenta era cel mai dinamic, sub dominatia unei familii bogate de bancheri, familia Medici. Iubitori de arte frumoase, au sustinut un numar semnificativ de poeti, pictori si sculptori care au lasat lumii opere de o valoare inestimabila. 

Test de cultura generala: Test Istorie (1) – Cultura generala

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ