Istanbul, cel mai mare oras din Turcia si al cincilea oras din lume dupa populatie este considerat un oras european insa ocupa doua continente diferite. O parte a orasului se afla in Europa iar cealalta parte in Asia. Partea europeana a orasului Istanbul este separata de partea asiatica de stramtoarea Bosfor. Doua poduri suspendate fac legatura intre cele doua parti: podul Bosfor si podul Fatih Sultan Mehmet. Numerosi sunt turistii care prefera sa viziteze malul european al orasului datorita importantei istorice. Pe vremuri, cunoscut sub denumirea de Constantinopole, Istanbul a fost capitala a patru imperii: Imperiul Otoman, Imperiul Bizantin, Imperiul Latin si Imperiul Roman.

Partea europeana este in egala masura centrul comerical al orasului Istanbul cu bancile si intreprinderile sale. Partea asiatica adaposteste bulevarde mari, cartiere rezidentiale, hoteluri si o multime de atractii turistice.

Actualmente, Istanbul reprezinta un amestec de trecut si prezent. Turistii pot face shopping in bazarele locale sau intr-unul din numeroasele centre comerciale. Pot vizita palatul Topkapi ce a apartinut Imperiului Otoman sau Biserica Sf. Salvator din Chora ce adaposteste fresce si picturi superbe din perioada bizantina. Turistii in cautare de relaxare au la dispozitie numeroasele hammam-uri.

Turistii care vor sa guste din opulenta din viata sultanilor de altadata au la dispozitie palatele Topkapi si Dolmabahce. Sala de arme, Divanul, Bucataria, Haremcul si Tezaurul – toate acestea pot fi vazute la palatul Topkapi, palat ce a fost resedinta sultanilor otomani timp de patru secole. Dolmabahce este considerat palatul Versailles din Istanbul. Cel putin asta s-a urmarit in secolul XIX cand a inceput constructia sa.

Palatul de vara al sultanilor, Beylerbey reprezinta o constructie senzationala. Moscheea Albastra este singura constructie de acest gen ce beneficiaza de sase minarete. La capitolul cultura atractiile ce nu trebuiesc ratate sunt Obeliscul, Hipodromul si Muzeul de arta, toate situate in imediata apropiere a moscheii.

Istanbul este o destinatie turistica importanta, una din cele mai mari metropole din lume, cea mai mare aglomerare umana din Europa. Cisteste mai multe despre Turcia

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ