O calatorie in Iordania reprezinta un vis implinit, evadare si aventura totodata datorita comorilor sale istorice, culturale si naturale. Magnifica Petra iti taie respiratia. Descopera frumoasa capitala a Iordaniei, Amman, vestigiile orasului greco-roman Jerash… minuneaza-te in fata desertului Wadi Rum, a rezervei Dana, muntelui Nebo sau in fata Marii Rosii.

Situata in Orientul Mijlociu, Iordania este o tara in care s-au succedat, de-a lungul vremii, numeroase civilizatii de unde si marea diversitate a patrimoniului, vestigiile si siturile antice. Fie ca esti amator de istorie sau de cultura, o vacanta in Iordania iti va ramane intiparita in memorie. Peisajele din Iordania te vor lasa mut cu siguranta.

De obicei, o vacanta in Iordania incepe cu vizitarea orasului Petra, trandafirul din desert cum este supranumit, una din bijuteriile Orientului Mijlociu clasata in patrimoniul mondial Unesco. Situat la portile desertului Wadi Rum, acest vechi oras caravana a fost in Antichitate o intersectie importanta intre Arabia, Egipt si Siria. Petra adaposteste numeroase morminte si temple ridicate de nabateeni, un trib nomad de arabi. Turistii vor avea ocazia sa descopere amfiteatrul Khasneh sau „comoara faraonului”, un edificiu roman cu o fatada impozanta. Mai apoi, pot vizita Beidha supranumita „mica Petra”, un frumos sat neolitic.

La Amman, capitala Iordaniei, principala atractie este citadela Jabal Al-Qual’a. Admira superba moschee a regelui Hussein dar si teatrul roman, templul lui Hercule si castelele din desert, cel mai frumos fiind Qasr Amra, clasat in patrimoniul mondial Unesco. Viziteaza castelul Qasr Kharana. Profita de faptul ca te afli in Amman pentru a te plimba prin vechile piete sau sa mananci intr-un restaurant tipic: patiserii cu miere, hummus sau wafe, ceai…

Viziteaza orasul antic Jerash, vechea cetate grec-romana supranumita „Pompeiul din Est”. Admira templul lui Zeus, al zeitei Artemis, o frumoasa biserica bizantinta si Arcul de Triumf al lui Adrian.

Muntii Ajlun ofera panorame sublime precum valea Iordanului, regiune evocata adesea in textele biblice. Frumusetile tarii sunt date si de fundurile submarine ale Marii Rosii, de explorat in timpul unei vacante in Iordania.

Jerash – Jordan: Temple of Zeus – erected in 162 AD – Roman city of Gerasa – photo by M.Torres

Citeste: O arhitectură deosebită – oraşe vechi, temple, piramide.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ