Vorbirea este capacitatea umana ce da oamenilor posibilitatea de a comunica intre ei.

Primul mesaj sonor al copilului este plansul, pe care mamele il inteleg in functie de nevoile copilului. S-a demonstrat ca daca o mama reactioneaza mai prompt la plansetele copilului, acesta incepe sa comunice mai bine prin gesturi.

Incepand cu varsta de 5 luni bebelusii incep sa scoata sunete repetate si regulate. Pana la 18 luni aceastea continua sa fie o joaca si mama intelege nevoile copilului tot prin gesturi si expresii.

Bebelusii deosebesc vorbirea de alte tipuri de sunete, precum adultii, astfel ei vor incerca sa interactioneze cu oamenii. La contactul vizual cu parintii bebelusul face multe gesturi si are expresii ale fetei.

Copii invata sa vorbeasca imitandu-i pe cei din jurul lor. Acestia vor incerca sa converseze cu fiecare strain intalnit, chiar daca nu poseda un vocabular bogat.

Copilul reuseste sa stapaneasca structura complexa a limbii sale materne in aproximativ 4 ani. La inceput, copiii rostesc cate un singur cuvant ce transmite nevoi pe care le are. Mai apoi copilul incepe sa uneasca cuvinte si sa foloseasca si verbe. Asa incepe copilul sa isi insuseasca gramatica. La varsta de 4-5 ani copilul este capabil sa poarte conversatii.

Cortexul si cerebelul sunt partile creierului care transmit miscari adecvate buzelor si limbii pentru a rosti cuvinte. La inceput, acest lucru poate fi dificil pentru un copil, de aceea majoritatea sunt sasaiti pentru o scurta perioada de timp.

Zona lui Wernicke, aflata in lobul temporal, interpreteaza semnificatiile sunetelor, acesta transmitand impulsuri in zona lui Broca din lobul frontal, care elaboreaza instructiunile necesare contractiilor muschilor care contribuie la vorbire.

Oamenii sunt singurele fiinte ce au capacitatea de a comunica intre ei prin folosirea vorbirii gramaticale dobandite.

Citeste: Invatarea si inteligenta

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ