Toate organismele vii sunt construite din celule. Oamenii sunt formati din miliarde de celule.

O celula este formata dintr-un invelis subtire, membrana plasmatica. Aceasta contine o substanta gelatinoasa cu numele de citoplasama, iar in aceasta se gasesc organite minuscule care au sarcina de a mentine celula in viata.

Energia celulei provine din alimentele consumate, aceasta este depozitata in molecule. Dar nu toate moleculele contin aceeasi cantitate de energie. Moleculele de zahar sunt cele cu cel mai ridicat continut de energie. Celula nu este capabila sa foloseasca toate moleculele la fel de usor, astfel energia este trasferata unei molecule standard, pe care celula o poate intrebuinta usor.

Adenozinul trifosfat (ATP) consta intr-o grupare de adenozina legata de trei grupari de fosfat. Prin ruperea legaturilor chimice care mentin aceasta grupare, se poate elibera o cantitate de energie de sase ori mai mare decat prin ruperea unei legaturi chimice obisnuite. Dupa aceasta actiune rezulta o grupare fosforica separata, iar ramasitele fostei molecule ATP se numesc adenozin difosfat (ADP). ADP poate fi transformat in ATP prin adaugarea de fosfat provenit din celula de mancare.

Mitocondriile unei celule sunt principalele zone in care au loc schimbul de energie, aceastea se gasesc in jurul nucleului. Suprafata externa a mitocondrilor este fina, iar interiorul prezinta ondulari numite criste. Cristele prezinta mici tulpini in varful carora moleculele de ADP sunt transformate in molecule de ATP.

O principala sursa de energie a celulei este glucoza. Enzimele desfac legaturile chimice ale glucozei pentru obtinerea energiei, acest proces se numeste glicoliza. Astfel o molecula de glucoza este transformata in alte doua molecule de acid piruvic si energie pentru a crea doua molecule de ATP.

Acidul piruvic este transformat intr-o grupare acetil, in cadrul respiratiei aerobe. Astfel se obtine dioxidul de carbon.

Ciclul acidului citric din interiorul mitocondriei este centrul energetic al celulei. La finalul fiecarul ciclu o molecula acetilica se descompune si produce mai multe molecule ATP.

Energia moleculelor ATP este folosita pentru propriile procese ale celulei, pentru asamblarea altor molecule, pentru descompunerea substantelor nefolositoare.

Citeste: Aditivi alimentari

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ