Inima este organul intern ce pompeaza sange in intregul corp, astfel asigurand oxigen si hrana organelor si tesuturilor.

Inima este situata in dreptul pieptului, in spatele cutieri toracice, la aproximativ 4 cm pe partea stanga fata de linia mediana.

In momentul de relaxare, inima se umple de sange adus de vene, apoi prin contractie impinge sangele prin artere catre organele corpului. Inima functioneaza fara oprire hranind organele si tesuturile si aducand inapoi prdusele reziduale.

Valvele inimii impiedica sangele care a fost pompat sa revina in inima, acestea umflandu-se si inchizandu-se zgomotos, ceea ce produce sunetul specific batailor inimii.

Inima este formata din doua pompe separate prin sept, un perete gros si rezistent. Pompa din partea stanga pompeaza sange cu continut redus de oxigen spre plamani, prin arterele pulmonare, aici sangele colecteaza oxigen si se intoarce in partea stanga prin venele pulmonare, de aici sangele oxigenat este transportat prin aorta in tot organismul. Dupa schimbul de gaze sangele se intoarce la inima prin vene apoi trece in partea dreapta a inimii de unde este trimis la plamani.

Pulsul arata cat de repede pompeaza inima sangele si este exprimat in batai pe minut.

Fiecare din cele doua cavitati ale inimii are doua camere. Camera superioara se numeste atriu si are functia unei camere de asteptare a sangelui. Sangele reintors din plamani se strange in atriul stang, iar sangele reintors din corp se strange in cel drept.

Camerele inferioare se numesc ventricule si produc presiunea necesara pentru ca sangele sa fie expulzat in artere.

Partea de relaxare a inimii atunci cand ventriculele sunt goale se numeste diastola.

Faza de contractie cand ventriculele se contracta puternic trimitand sangele prin artere se numeste sistola.

Muschiul inimii se numeste miocard si nu oboseste niciodata. In timpul unei vieti acesta se contracta de 2-3 miliarde de ori.

Ritmul si intensitatea bataii inimii sunt controlate prin intermediul nervilor pincipali, care functioneaza inconstient astfel determina inima sa pompeze si in timp ce dormim. O alta modalitate de control a inimii este realizata de hormoni, precum adrenalina care accelereaza activitea inimii in caz de nevoie pentru un efort.

Citeste: Bolile cardiace

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ