De la marele Imperiu Roman la Imperiul Bizantin

La finele secolului 7, Imperiul Roman era alcatuit din numai cateva regiuni: Balcani, Asia, Sicilia si un teritoriu restrans din sudul Italiei. Totusi, pierderile majore survenite au adus si cateva avantaje, precum o aparare mai facila datorita granitelor mult mai restranse si mai solide. Cu toate acestea, Imperiul pastreaza multe elemente romanice precum sistemul legislativ sau ierarhia suverana. In schimb, limba vorbita era greaca iar religia prinde un contur distinct. Pentru aceste motive Imperiul Roman devine Imperiul Bizantin, la care unii se refera pur si simplu Bizant.

Restaurarea Bizantului

Astfel reorganizat si dotat cu o armata extraordinar de bine pregatita, Bizantul rezista nu mai putin de opt secole amenintarilor straine. Ridicarea a trei ziduri invincibile in jurul Constantinopolului a asigurat pacea pentru multa vreme. In acelasi timp, Constantinopolul devenise un punct in care cultura, artele sau rafinamentul infloreau in asa masura incat cruciatii si feudalii se simteau umiliti.

Insa, ruptura puternica dintre Apus si Rasarit se face resimtita si in religie. Cucerirea Antiohiei, Ierusalimului si Alexandriei de catre arabi face ca Roma si Constantinopolul sa devina pretendentele unice la liderul crestinismului. Aceasta face ca disputele intre cele doua sa se intensifice.

Citeste: Italia – leagan al Renasterii in Europa

Marea Schisma a crestinatatii

Astfel, la Constaninopol, Imparatul este protectorul Bisericii cu o autoritate directa asupra acesteia. In schimb, la Roma papa stabileste independenta Bisericii latine fata de stat. Diferentele religioase si de ordin teologic duce treptat la Marea Schisma din 1045 cand se formeaza Biserica Romano-catolica si Biserica Ortodoxa.

In timpul scolelor 9-11 d.Hr, prin misionari, ortodocsii bizantini au convertit la ortodoxie pe sarbi, bulgari si rusi. Aceasta reprezinta o importanta victorie din epoca de aur a bizantinilor, epoca marcata de cei doi imparati, Vasile I, care a domnit intre anii 867 si 876 si Vasile II a carui domnie a tinut din 976, pana in anul 1025.

Citeste: Constantinopolul – cel mai frumos oras european al vremii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ