Imbatranirea reprezinta declinul treptat al fizicului si al psihicului al unui individ. Aceasta incepe in jurul varstei de 20 de ani, dar efectele devin evidente mult mai incolo.

Imbatranirea primara cuprinde transformarile inevitabile determinate de ereditate asupra structurii si compozitiei corpului.

Imbatranirea secundara include incapacitatile provocate de accidente si boli, care au efecte accentuate in procesul de imbatranire.

Regenerarea celulelor inainte de 20 de ani, in timpul cresterii, este mult mai ampla. Dupa aceasta varsta sunt inregistrate pierderi celulare in unele organe.

La femei apare menopauza, cand ciclurile lunare de ovulatie si menstruatie inceteaza, la varsta medie, adica in jurul varstei de 45 de ani. Astfe scade nivelul hormonilor sexuali si acest factor afecteaza sanatatea si aspectul femeii. Simptome ale menopauzei sunt: tulburari fizice si psihice, micsorarea sanilor, subtierea tesuturilor vaginale. Pentru combaterea acestor probleme se pot administra hormoni de estrogen in primele cateva luni de la inceperea menopauzei.

La barbati in schimb nu se petrec schimbari asa grave, acestia pierzandu-si fertilitatea in jurul varstei de 70 de ani. La barbati apare slabirea parului, acesta cazand des si poate duce la chelire.

Varsta medie aduce cu ea reafirmari ale implinirilor si succeselor din trecut si pot aparea starile depresive si de neliniste.

La batranete toate organele de simt se deterioreaza, astfel ochii obosesc si isi pierd capacitatea de adaptare la intuneric, nu poate focaliza obiectele de aproape si de departe. Urechile isi pierd capacitatea de a auzi sunete de inalta frecventa iar gustul si mirosul isi pierd treptat intensitatea.

La batranete capacitatea sistemului imunitar de a combate infectiile scade.

Cauza principala a imbatranirii este mutatia celulara, adica celulele vii care inlocuies celulele moarte, sufera mutatii la divizare. Aceste mutatii sunt cauzate de expunerea la radiatii solare sau nucleare cat si de imbonaviri pe parcursul vietii. Aceste mutatii provoaca modificari in structura ADN care controleaza functionarea celulei, asta duce la tulburari ale organismului.

Citeste: Asistenta sociala

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ