Marile actiuni militare antiotomane ale lui Iancu de Hunedoara, încep în 1441, când el înfrânge în teritoriul sârbesc, pe Ishak, beiul de Semendria. In 1442, Iancu a facut fata unei puternice ofensive otomane, dupa înfrângerea de la Sântimbru (martie), el reusind sa-l zdrobeasca complet, lânga Sibiu, pe Mezid, beiul de Vidin, iar in septembrie sa obtina o noua mare victorie pe râul Ialomita, împotriva beilerbeiului Rumeliei, Sehabeddin, victorie care a marcat începutul luptelor sale ofensive împotriva turcilor.

Intre 1443-1444 are loc “Campania cea lunga”, pe care voievodul transilvan a condus-o împotriva turcilor din sudul Dunarii.

In 1444, Iancu incheie un tratat de pace cu turcii la Seghedin.

Iancu incheie un tratat de alianta cu regele Stefan Toma, consolidandu-si astfel baza politica din Balcani.

In noiembrie 1444 are loc batalia de la Varna, soldata cu un tragic deznodamant: turcii iesind biruitori.

In 1446 Iancu detine functia de regent al Ungariei, iar in 1453, renunta la acel titlu pastrand doar titlul de „căpitan suprem” al armatei regale.

In 1448, Iancu participa la a doua batalie de la Kossovopolje („Câmpia Mierlei”) unde turcii ies invingatori, transformand Albania in pasalac.

Iancu nu renunta si, la Belgrad, in 1456, unde obţine o strălucită victorie împotriva lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. La vestea acestei mari victorii, Papa a trimis o scrisoare în care l-a numit pe Iancu „atletul cel mai puternic – unic al lui Christos”.

Moare de ciuma la Zemun.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ