Hormonii sunt substante produse de diferite glande. Hormonii realizeaza efectul in celulele tinta prin intervenitia in procesele chimice ale acestora si modifica viteza de prelucrare a substantelor nutritive.

Glandele pot fi cu secretie interna sau externa. Din glandele cu secretie interna hormonii ajung in sange cu ajutorul caruia ajung in celulele asupra carora au efect.

Glandele cu secretie externa au un efect local, iar secretia lor se varsa exact in locul unde isi manifesta efectele, precum glandele salivare care produc saliva direct in cavitatea bucala sau glandele lacrimale care produc lacrimi direct in ochi.

Sistemul hormonal, impreuna cu sistemul nervos, colaboreaza foarte strans intre ele, ambele minifestandu-si efectele prin niste substante purtoatoare de mesaje, cu efecte si viteza diferite.

Mesajele sistemului nervos se propaga prin reteaua formata din celule nervoase si neuroni sub forma unor impulsuri cu viteza foarte mare. In schimb substantele secretate de glande se propaga prin circulatia sanguina cu o viteza mai mica.

Secretina este un hormon secretat de mucoasa duodenala, se produce in intestinul subtire si are o actiune stimulatoare asupra secretiei pancreatice.

Glanda pituitara, sau hipofiza, este situata la baza creierului si este impartita in doua parti: anterioara si posterioara. Aceasta glanda este controlata de hipotalamus, care este raspunzator de functionarea sistemului hormonal.

Hormonii activatori, produsi de partea anterioara a hipofizei, sunt:

  • hormonul tireotropina cara stimuleaza tiroida care cauzeaza cresterea producerii hormonilor tiroidiali, care accelereaza pulsul inimii in caz de supraproductie, sau incetinesc procesele vitale in cazul subproductiei.
  • hormonul adenocorticotrop, stimuleaza producerea hormonului cortico-suprarenal ce are ca rol echilibrul sarii.
  • hormonul foliculo-stimulant si hormonul luteinizant, care apartin hormonilor gonadotropi cu efecte asupra proceselor genitale
  • prolactina care se activeaza pe durata alaptarii si produc laptele mamar
  • hormonul de crestere, care actioneaza asupra tuturor celulelor din organsim, modificandu-le dimensiunile in paralel cu dezvoltarea corporala

Partea posterioara a hipofizei produce doi hormoni: hormonul antifdiuretic si ocitocina.

Hormonul antidiuretic are actiune asupra rinichilor si are rol in mentinerea echilibrului hidric.

Ocitocina produce contractia muschilor uterului in timpul nasterii si da start la producerea laptelui mamar.

Adrenalina si noradrenalina sunt produse de hipotalamus, rolul lor fiind de a pregati organismul pentru un efort fizic.

Citeste: Dezvoltarea fizica

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ