Expansiunea europenilor si Epoca Imperialismului

Expansiunea europenilor isi atinge punctul culminant spre sfarsit de secol 19, moment in care puterile occidentale creeaza prin colonizare imperii uriase ce domina teritorii vaste. In timp ce imperiile de pana atunci erau create prin extindere in zone aropiate, noile imperii s-au bazat pe descoperirea teritoriilor indepartate, ne-europene. Perioada in care imperiile au cuprins lumea intreaga a fost numita Epoca Imperialismului.

Impartirea Americilor intre europeni

Imperiile coloniale au fost incepute prin descoperirea celor doua Americi in secolul XV. America Centrala si de Sud fusesera dominate de Spania si Portugalia in timp ce Marea Britanie si Franta aveau sa stapaneasca America de Nord. In 1815 Marea Britanie detinea un teritoriu imens aflat in continua expansiune, insa Franta s-a dovedit din nou un rival de temut.

India, Bijuteria Coroanei engleze

Aflata sub dominatia engleza, India a fost numita Bijuteria Coroanei datorita hranei si materiilor prime ce se gaseau aici. De asemenea era un loc propice pentru exportul bunurilor fabricate. O data cu imbunatatirea infrastructurii, India este un loc prielnic pentru noi investitii. In plus, Armata Indiana este privita in Orient ca o intruchipare a autoritatii si prestigiului englez. In 1819 urma sa fie fondat orasul Singapore.

Redesenarea granitelor lumii si restabilirea marilor puteri

Dupa cucerirea Indo-Chinei de catre francezi, rusii se extind foarte mult in Asia Centrala, ajungand pana in Persia si Afghanistan. Noile teritorii cucerite de rusi erau direct incorporate formand un cumul neintrerupt cu statul rus. Datorita acestei expansiuni importante a rusilor, rivalitatea cu Anglia s-a intensificat semnificativ. Astfel independenta Persiei sau a Afghanistanului erau foarte instabile in timp ce China a cedat cateva teritorii pentru a putea redeschide caile maritime de export. Nu in ultimul rand, ar fi de mentionat faptul ca in 1840 Noua Zeelanda devine colonie britanica.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ