Gospodari preocupati de bunul mers al lucrurilor

Comunitati formate din gospodari care reuseau sa duca un trai decent au putut sprijini un oras cu functie de centru civic, loc de adunare si refugiu in vremuri tulburi. Desi mici ca dimensiuni si populatie, aceste orase au fost mereu privite cu stima pentru deschiderea fata de politica si chiar ideile inovatoare ce se nasteau aici.

Urme adanci lasate de trecutul tulbure

In perioada numita Anii Intunecati, grecii erau raspanditi dinspre Marea Egee pana inspre Asia mica, de-a lungul coastei, pe teritoriul actual al Turciei. Secolul 18 i.Hr., a fost unul in care grecii incepeau sa restabileasca legaturi comerciale cu celelalte civilizatii favorizand exportul de produse precum ulei de masline, vin sau ceramica. Tot acum se redescopera scrierea care fusese uitata in timpul perioadei tulburi ramasa in istorie ca Anii Intunecati. Aceasta este reorganizata, aparand alfabetul odata cu pacea si prosperitatea restabilita, populatia a inceput sa creasca. Fapt ce a dus la o alta problema: hranirea populatiei, agricultura era subdezvoltata.

Masuri pentru rezolvarea problemelor

O metoda prin care s-a incercat atenuarea acesei situatii a fost aceea de a raspandi populatia spre noi orizonturi pentru a forma colonii si orase noi. Astfel s-au intemeiat colonii in sudul Italiei si in Sicilia, zona denumita Grecia Mare. Pe parcursul timpului grecii infiinteaza orase pe toata circumferinta Marii Mediterane inclusiv pe tarmurile Marii Negre (Pontus Euxinus).

Raspandirea populatiei conduce la intemeierea unor orase unice

Civilizatia greaca a lasat amprente puternice inclusiv asupra teritoriului actual al Romaniei. Multitudinea de asezari grecesti, ce au fost intemeiate la malul Marii Negre, in Dobrogea, orase precum Tomis, Istria sau Callatis, astazi Constanta, Histria si Mangalia pastreaza si astazi elemente din arhitectura greaca antica. Astfel, in aceste orase se pot admira numeroase cladiri istorice, artefacte si ruine ce apartin vechii civilizatii elene antice.

Citeste: Civilizatia greaca in timpul clasicismului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ