Uneori nucleul supernovelor se prăbuşeşte cu o forţă atât de mare încât materia dispare complet. Ce rămâne este doar un spaţiu cu gravitaţie imensă. Putearea ei este atât de mare încât nimic nu-i poate scăpa, nici razele de lumină. Aceste spaţii se numesc Găuri Negre.

Din cauza naturii lor, găurile negre nu sunt vizibile, dar astronomii cred că au reuşit să localizeze câteva exemplare. Se caută stele duble sau multiple cu emisii puternice de radiaţii X (Roentgen). Se presupune că materia se scurge din stea în gaura neagră pe o orbită în formă de spirală. Fenomenul s-a detectat de exemplu în constelaţia Cygnus (Lebăda), care poartă numele de Cygnus X-1. Unii oameni de ştiinţă cred şi în existenţa găurilor „albe”. Se crede că acestea sunt locuri de unde materia iese spre a începe o viaţă nouă.Constelaţia Cygnus

În Univers există şi alte corpuri cereşti misterioase, de exemplu cuasarii. Aceştia par a fi centrii foarte luminoşi ai unor galaxii. Unii dintre ei sunt obiectelele cele mai îndepărtate din Univers. Lumina lor a pornit spre noi cu puţin timp după naşterea lumii. Se crede că energia emisă de cuasari ar putea proveni numai de la găurile negre.

Pulsarii sunt la fel de fascinanţi. Ei emit periodic impulsuri de energie la intervale regulate. Se presupune că aceştia sunt stele neutronice cu revoluţie rapidă. Nimeni nu ştie care va fi soarta finală a Universului. După teoria Universului deschis, expansiunea va continua până când toate stelele vor muri şi toată energia va fi împraştiată în spaţiu. Teoria Universului închis presupune că la un moment dat Universul va începe să se contracte şi până la urmă o să dispară într-un eveniment numit Big Crunch (Marea contracţie), opusul lui Big Bang. Această stare poate provoca o nouă explozie ce ar putea crea un Univers nou, şi astfel se poate genera un şir infinit de explozii şi contracţii – un Univers oscilant.

_____
Sursa: 
Universul
, Arborele Lumii.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ