Alaturi de Soare, stelele vizibile pe cer fac parte din Sistemul Caii Lactee. Printr-un telesop se poate observa miliardele de stele ce alcatuiesc Calea Lactee. Galaxia noastra este una din galaxiile spirala ce apartine Universului, rotindu-se circular. Aceasta poate fi comparata cu o roata de flacari, avand mai multe tepuse. Galaxia noastra cuprinde aproximativ 100 de miliarde de stele, avand diametrul de aproximativ 100000 de ani lumina.

Soarele se afla la o distanta de 30000 de ani lumina de centrul galaxiei si face o rotatie in jurul centrului in 225 de milioane de ani, ceea ce inseamna un an cosmic.

Alaturi de galaxiile Norul Maghelan Mic si Mare si Andromeda, galaxia noastra face parte din formatiunea Grupul Local.

Stelele tinere, alb-albastre si albastre, s-au format impreuna si alcatuiesc formatiuni deschise, ca de exemplu Pleiadele din Constelatia Taurus. Calculele au demonstrate ca 10% din masa galaxiei este constituita din nori mari de gaz. Acestia, ca si norii de praf, pot contine materiale raspandite in spatiu in urma exploziei unor supernove.

Stelele batrane, rosii, se gasesc in nucleul Sistemului Caii Lactee. Multe dintre ele s-au format la nasterea galaxiei noastre, acum 12 miliarde de ani, in timp ce Soarele s-a format in urma cu 5 miliarde de ani. Stelele rosii au o componenta diferita fata de cele tinere, acestea fiind formate din nori de hidrogen si heliu. Cele mai luminoase formatiuni sunt Omega Centauri si 47 Tucanae, fiind vizibile cu ochiul liber in emisfera sudica. Stelele din multimile sferice si din halouri se rotesc separat fata de celelalte parti ale galaxiei, avand o traiectorie proprie in jurul centrului galaxiei.

Se crede ca sursa semnalelor radio puternice primate din centrul galaxiei este Sagitarius A, zona ce emite si raze Roentgen. In urma cercetarilor, astronomii au spus ca o asemenea cantitate de energie poate fi emisa doar de un obiect influentat de o gaura neagra, teorie ce se afla in concordanta cu ideea ca trebuie sa existe un corp ceresc de masa foarte mare care poate sustine norii de gaze. Se mai crede si ca in zona centrala a majoritatii galaxiilor exista gauri negre.

Citeste: Universul – naşterea şi evoluţia

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ