Domeniul care studiaza formarea si modificarile formelor de relief se numeste geomorfologia. Muntii sunt formatiuni care nu pot rezista vesnic, perioada de la inceperea formarii si pana la disparitie se masoara in zeci si sute de milioane de ani.

Revolutia industriala de la mijlocul secolului al XVIII-lea a generat activitati ale oamenilor care au avut un rol important in modelarea suprafetei planetei. Formele si pozitiile continentelor au fost generate de miscarile placilor tectonice.

Fragmetarea scoartei terestre, incretirea si formarea muntilor au fost rezultatele ciocnirii continentelor. Alpii s-au format in urma ciocnirii placii africane cu cea europeana, lantul Muntilor Himalaya a luat nastere datorita ciocnirii Indiei cu Asia, in timp ce Anzii s-au format in urma alunecarii placii antarctice sub placa sud-americana.

In afara elementelor chimice si fizice care au slefuit formele muntilor, alti doi factori importanti sunt reprezentati de activitatea vulcanica si cutremure. Spre deosebire de cutremure, care pot produce pagube imense, dar fara urmari de durata, activitatea vulcanica aduce la suprafata roci noi, deformand rocile deja existente.

Citeste: Vulcanii

Alterarea rocilor are trei forme si anume:

  • alterarea fizica – maruntirea
  • alterarea chimica – reactii produse sub influenta apei, a bioxidului de carbon, a sulfului sau a oxigenului
  • alterarea biologica – efectul diferitelor vietati.

Adesea rocile prezinta crapaturi, despicaturi, ce favorizeaza maruntirea si alterarea rocilor. Apa ce ajunge in crapaturi se dilata in urma inghetului, largind crapatura, luand nastere fenomenul numit „largire cu pana de gheata”. Cea mai cunoscuta cauza a modificarii formelor de relief este eroziunea, fenomen produs de apele curgatoare, avand atat efecte fizice cat si chimice asupra rocilor.

Schimbarile climatice au avut si ele o influenta puternica asupra formelor de relief. Calota de gheata Nordica s-a intins spre sud in Europa si in America de Nord. In timpul erei glaciare nivelul marilor era cu 80 m mai mic decat cel de azi, iar topirea ghetii a adus mari schimbari in formele de relief.

Ghetarii sunt caracteristici zonelor polare acoperite de gheata. In urma transportului anual al unor cantitati mari de gheata in largul marii de catre ghetarii din Antarctica si cei din Groenlanda, au luat nastere iceberg-urile, ce reprezinta un pericol pentru navigatie.

Munca inginerilor poate duce la aparitia unor forme de relief, prin construirea unor lacuri de acumulare. In Statele Unite, lacul Mead s-a format in urma construirii digului Hoover ce inchide raul Colorado. Un alt exemplu este lacul Nasser, care s-a format prin inchiderea Nilului cu Marele Dig din Assuan.

Citeste: Excursie la Marele Canion (Grand Canyon)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ