In stomac hrana este transformata in chim gastric, un lichid slab acid. Mai apoi chimul gastric trece prin prima parte a intestinului subtire, numit duoden. Acesta produce hormoni care ajung la ficat, pancreas si vezica biliara prin sange.

Functia vezicii biliare este de a depozita bila produsa in ficat si de a o elimina in caz de nevoie. Bila reprezinta un lichid compus din apa, colesterol, saruri si acizi biliari necesari procesului digestiv.

Ficatul produce zilnic 1 litru de bila. Peretii vezicii biliare se intind cu atat mai mult cu cat se acumuleaza mai multa bila. Colesterolul ramane lichid si nu formeaza depozite. Dar daca proportiile componentelor bilei se modifica, se pot depozita cristale de colesterol. Acestea produc pietre biliare in combinatie cu sarurile biliare. Sunt predispusi la formarea pietrelor cei care mananca mancaruri grase. Pietrele mici trec prin intestine si se elimina fara probleme, pe cand o piatra mare care obstructioneaza calea bilei poate provoca afectiuni dureroase.

Ficatul este cel mai mare organ intern al omului, cantarind in jur de 1,5 kg la un adult. Se afla in partea dreapta-sus a abdomenului. Celulele ficatului au o putere foarte mare de regenerare si in cazul in care sufera serios se poate reface total.

Sangele dezoxigenat si purtator de substante nutritive trece de la splina prin stomac si intestine spre ficat prin vena porta hepatica. Sangele oxigenat este transport spre ficat prin artera hepatica.

Ficatul recicleaza celulele sanguine rosii moarte,partile lor reutilizabile sunt retinute in celulele hepatice, iar cele nefolositoare trec in vezica biliara pentru a fi eliminate.

Ficatul prelucreaza substantele nutritive provenite din hrana in substante care sunt folosite in procese vitale ale organismului. El poate administra doza de glucoza in sange de care este nevoie pentru energie instanta.

In ficat se depoziteaza glicogenul si vitaminele A, D si B12. Dar pe langa acestea pot fi depozitate si substante mai putin benefice, precum chimicale folosite in procesul alimentelor.

Ficatul poate descompune otravurile provenite din nicotina si alcool, dar nu si in cazul exceselor.

Pancreasul este situat in spatele stomacului. Pancreasul produce enzime digestive necesare pentru descompunerea hidratilor, proteinelor si a grasimilor, pe langa asta mai are si rolul de control a cantitatii de zahar in organism.

Pancreasul secreta zilnic 1- 1,5 litri de suc pancreatic. Acest suc este o substanta alcalina care neutralizeaza acidul din chimul gastric, astfel se pot digera proteinele, hidrantii de carbon si grasimile.

Pancreasul produce insulina si glucagonul. Glucagonul ridica nivelu zaharului in sange in schimb ce insulina scade nivelul zaharului din sange. Astfel cei doi hormoni controleaza alimentarea cu energie a corpului.

Citeste: Vitamine si minerale

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ