Federico Fellini a fost un regizor Italian, ce s-a remarcat in a doua jumatate a secolului XX, in cinematografia din Europa. Este detinatorul a patru premii Oscar, la sectiunea „Cel mai bun film strain” si inca un premiu Oscar pentru intreaga activitate.

Rimini, locul nasterii sale, o micuta coasta italiana, a facut parte din decorul multor filme create de el. Dupa cum a prezentat regizorul, viata sa in acel orasel era mohorata si plictisitoare. De aceea, probabil, la varsta de 12 ani, Federico, a hotarat sa fuga de acasa cu un circ ambulant, dar dupa o luna de zile acesta a fost adus acasa, de doi politisti.

In anul 1938, a parasit orasul natal, indreptandu-se spre Florenta, unde scria povestioare si desena caricature pentru o revista satirica.

Talentul si cariera sa

Fiind un adevarat artist, Fedeerico realiza schite ale costumelor, chiar si pe manuscrisele sale, ajungand mai tarziu sa lucreze cu designeri si scenaristi celebrii, ca Danilo Donati. Din intamplare, a intalnit un alt regizor, ce avea sa devina unul dintre cei mai mari regizori neorealisti, Roberto Rossellini. Impreuna au colaborat la scenariul filmului „Roma: Oras deschis”.

A pornit colaborari si cu Pietro Germi si Alberto Lattauda, mentinund-o si pe cea cu Rossellini. Impreuna cu Lattauda a realizat filmul „Luminile rampei”, povestea unei trupe de variete si a unei tinere fete de provincie care era indragostita de scena.

In anul 1952, Fellini, isi continua cariera pe cont propriu, realizand filmul „Seicul Alb”. Idea filmului se concentreaza pe comunitaea dintr-un mic orasel, captand, cu o ironie fina, efectele unei povesti romantate asupra fanteziilor puerile ale personajelor, acest film, reusind sa devina unul de remarcat in cariera regizorului. Totusi, filmul care a castigat numerate premii internationale, este „Hoinarii”. Acest film dezvaluie faptul ca Federico ajunsese la maturitatea artistica, intriga fiind, in mare parte, inspirata din viata reala a regizorului.

Filmul „La Strada”, aparut in 1954, a fost prima ecranizare a regizorului, si i-a a dus acestuia si un Oscar. Ca si celelate, acest film are radacinile in viata lui Federico, prezentanta povestea unor circari, un dansator pe sarma, a unui atlet si gelsomimna, o fata saraca, bolnava menal. Aceasta din urma fost interpretata de sotia lui Fellini.

Remarcabil este unul dintre ultimele sale filme, „Satyricon-un lui Fellini” (1969), deoarece filmul se sfarseste in miijlocul unei propozitii.

Dupa realizararea filmului „Amarcord” (1974), care prezinta o retaire amuzanta a copilariei sale in Roma, Fellini a vrut sa realizeze noi filme, care sa ilustreze lipsa de naturalete a cinematografiei. In acest sens, a creat filmul „Si corabia inainteaza”, in anul 1983, in care cantitatile mari de apa, sunt reprezentate de un material textil. Ultimul film creat de regizor, „Glasul lunii” (1990), reprezinta o inchegare a tuturor temelor abordate de regizor, incercand sa imbine trecutul cu prezentul si viata spirituala cu cea povinciala.

In 1993, Fellinii a primit Premiul Special al Academiei de Film, premiu acordat pentru intreaga sa opera. Dupa nici un an, marele regizor si sotia sa au decedat.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ