Se poate numi fat embrionul uman dupa aproximativ doua luni de la fertilizare, atunci cand acesta are o lungime de 3 cm, dar are aproape toate organele si tesuturile si o infatisare umana.

Dupa aceasta perioada organele devin mai complexe, se pot distinge membrele corpului, chiar si organele sexuale. Organele interne sunt formate deja dar se dezvolta rapid pentru a ajunge la forma finala, iar cartilagiul ce reprezinta scheletul devine os.

Pana la nastere plamanii fatului nu functioneaza, oxigenul fiindu-i asigurat prin placenta si cordonul ombilical de catre mama, dupa sectionarea cordonului ombilical se declanseaza functionarea mecanismului de respiratie si sistemul sangvin trebuie sa se adapteze pentru sangele oxigenat care in timpul sarcinei ocolea plamanii si ficatul.

Sangele oxigenat este transportat printr-o mare vena ombilicala catre fat direct in atriul drept al inimii. Apoi circula prin foramen, o scurtatura printre atriul stang si cel drept. O alta scurtatura conecteaza artera pulmonara din atriul drept cu vena pulmonara. Sangele se intoarce spre placenta prin doua artere ombilicale.

Dezvoltarea fatului se face cu ajutorul substantelor chimice asigurate de mama. Sistemul arteriar si cel venos nu sunt separate, de aceea sangele oxigenat este amestecat cu cel dezoxigenat in partea dreapta a inimii si se indreapta spre cap si corp, deci sistemul este mai putin eficient transportand mai putin oxigen decat este capabil.

Pana in a treia luna fatul creste cu aproximativ 1,5 mm pe zi ajungand la aproximativ 9 cm, mai apoi prezinta o crestere rapida iar la varsta de 20 de saptamani fatul este de aproape 25 cm. La nastere copilul are o lungime medie de jumatate de metru.

Pana la 7 luni fatul este foarte slab, dar dupa aceasta perioada se dezvolta rapid in greutate, grasimea alba fixandu-se sub piele, iar grasimea bruna in portiunile superioare ale fatului, asa ca la nastere un bebelus cantareste in medie 3 kg.

Corpul fatului este acoperit cu lanugo, par fetal, in jurul varstei de 20 de saptamani; acest lanugo cade inainte de nastere fiind inlocuit cu par permanent.

Tot in jurul varstei de 20 de saptamani fatul isi poate misca membrele, asa ca mama poate simti aceste miscari.

La 7 luni fatul este considerat viabil, daca este nascut prematur, are sanse foarte mici de supravietuire.

Pe langa substantele nutritive ce trec prin placenta de la mama la fat, mai trec si anticorpii necesari imunitatii fatului. La fel de bine pot trece si substante daunatoare ca alcoolul si drogurile, ceea ce poate duce la afectiuni grave ale fatului.

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ