Marele Canion se intinde pe o distanta de aproximativ 446 km in lungime, 29 km in latime si 1,6 km in adancime; aceasta prapastie uriasa din nordul Arizonei este cu adevarat o minune a lumii formata pe cale naturala. Timp de sase milioane de ani, Marele Canion s-a extins cu ajutorului fluviului Colorado; timp de secole, oameni din intreaga lume au calatorit la Marele Canion pentru a-i privi maretia. Grand Canyon este administrat de National Park Service (Parcul National), fiind unul dintre primele parcuri nationale create in Statele Unite.

Daca sunteti in cautarea unui loc retras al Mamei Natura, trebuie sa fiti pregatiti: Marele Canion este un loc foarte aglomerat, aproximativ 4,5 milioane de vizitatori pe an. Malul din partea de sud al canionului, South Rim si traseul Bright Angel, sunt cele mai populare zone pentru turisti si excursionisti. Pentru o veritabila experienta, mergeti spre malul din partea de nord al canionului, North Rim; acesta este un loc ideal pentru camping si drumetii.

Majoritatea vizitatorilor sunt cuprinsi de teama cand privesc intinderea Marelui Canion. Pentru ore intregi ei pot ramane impietriti, bucurandu-se de frumusetea imenselor chei, creste si formatiuni de roca. Una dintre cele mai bune modalitati de a vedea Canionul, este un traseu care va duce in partea de jos: unele dintre cele mai bune trasee sunt Bight Angel, sau Rim Trails pe malul sudic South Rim.

Grand Canyon Village este cea mai populara zona de acces in parc si cea mai atragatoare datorita locurilor cele mai bune pentru a vizualiza canionul, precum Yavapai Point. Daca nu va place campingul si doriti sa ramaneti in interiorul parcului, va puteti caza in imediata apropiere (cazarea in interiorul parcului este foarte scumpa).

Grand Canyon Village
Grand Canyon Village

North Rim are o reputatie pentru trasee periculoase, izolate, lipsite de atractia turistilor, insa aceasta reputatie este partial adevarata. In perioadele de varf, de la sfarsitul primaverii pana la incepul toameni, North Rim gazduieste un numar foarte mare de vizitatori. Cele mai vizitate locuri sunt Bright Angel Point, care ofera o priveliste uimitoare a Roaring Springs (singura sursa de apa din zona malului nordic al Marelui Canion) sau in partea opusa Point Imperial (cel mai inalt varf al North Rim, cu o altitudine de 2683 m).

Bright Angel Point, North Rim, Marele Canion
Bright Angel Point, North Rim
Point Imperial, North Rim, Marele Canion
Point Imperial, North Rim

Bright Angel Trail, este un traseu abrupt, care incepe la vest de Bright Angel Lodge (Grand Canion Village), spre Plateau Point, si ofera privesti superbe ale raului, insa trebuie sa luati in considerare ca traseul are peste 9,6 km lungime, iar o excursie pana la rau si inapoi intr-o singura zi nu este o idee buna. Puteti opta pentru plimbare cu catarul, atat ziua cat si noaptea sau excursie cu catarul la Bright Angel Trail intr-o singura zi. Preturile variaza in functie de calatoria pe care o alegeti.

Bright Angel Trail
Bright Angel Trail

Grand Canyon Vilage are multe de oferit turistilor, insa trebuie sa vizitati intreg malul South Rim. Rim Trail este unul dintre cele mai populare si cuprinzatoare trasee ale Marelui Canion, fiind usor de parcurs pe jos, si unul dintre cele mai bune locuri cu vedere panoramica a malului South Rim, precum Maricopa Point si Hopi Point. Traseul incepe de la Pipe Creek Vista (la cativa km de Grand Canyon Village) si se termina la Hermit’s Rest (unul dintre cele mai populare locuri cu vedere panoramica a Grand Canyon Vilage). In total, traseul Rim Trail se intinde pe aproximativ 19 km si poate fi parcurs cu un autobuz care face legatura intre cele doua obiective turistice).

Rim Trail, Marele Canion
Rim Trail, Marele Canion

Daca va aflati pe malul North Rim, traseul North Kaibab este ideal pentru drumetii. Traseul duce pana la raul Colorado, iar amatorii de drumetii se pot aventura pe traseul de aproximativ 22 km spre Bright Angel Campground, aproape de apa. North Kaibab Trail este dificil de parcurs in timpul verii, cand soarele din Arizona este fierbinte si neiertator pentru turisti.

Daca esti un amator al drumetiilor si nu doresti sa te aventurezi pe trasee periculoase, probabil, ar trebui sa ramai pe malul prietenos al Marelui Canion, South Rim. 

Daca doresti sa te aventurezi pe North Kaibab, insa doresti sa parcurgi o distanta mai mica, poti alege drumetia de aproximativ 6,5 km la Supai Tunnel. Este cu mult mai dificil drumul la intoarcere, dar cu siguranta merita tot efortul.

Traseul North Kaibab
Traseul North Kaibab

Laudata de turisti ca fiind unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Marelui Canion, Havasu Falls este o oaza de desert, cu cai navigabile de cristal si cascade care ofera o imagine de poveste a fundalului uscat. Cascada se afla in partea de sud a Parcului National, in rezervatia indiana Havasupai. Traseul la cascada Havasu este de aproximativ 16 km si porneste de la Hualapai Hilltop; facilitatile sunt limitate, fiind un singur platou pentru strationare si cateva toalete ecologice.

Dupa ce vizitati cascada, opriti-va in satul Supai, unde indienii Havasupai vand suveniruri si gustari. Turismul in aceasta zona este singura sursa de venit a indienilor, drept urmare preturile de aici sunt extrem de mari.

Havasu Falls
Havasu Falls
Havasu Falls
Havasu Falls

Pentru a vedea Marele Canion dintr-un unghi diferit, puteti opta pentru o excursie de Rafting pe raul Colorado.

Rafting pe raul Colorado
Rafting, Colorado

Calea Ferata Grand Canyon, a fost construita la sfarsitul anului 1800, fiind folosita initial pentru a transporta minereu de la minele Anita. In 1901 a fost destinata calatoriilor spre Marele Canion, ceea ce a facut ca parcul sa fie accesibil pentru turisti. Prin evolutia popularelor automobile, Calea Ferata Grand Canyon a vandut bilete pentru ultimul tren de turisti in 1968; in 1989, trenul a fost restaurat si traseul a fost reluat. Astazi, acest tren istoric transporta calatori, in fiecare zi, intre Williams si South Rim’s Grand Canyon, calatoria dureaza 2 ore si 15 minute.

Trenul Grand Canyon
Trenul Grand Canyon

Grand Canyon Skywalk, este una dintre cele mai controversate imprejurimi ale Marelui Canion; este un pod mare, cu forma circulara si podele din sticla transparenta, ce permite turistilor sa privesca in jos spre fundul marelui canion, un punct de vedere cu adevarat unic. Constructia a fost criticata pe motiv ca a distrus aspectul estetic-natural al zonei. Atractia turistica a atras mii de vizitatori de la deschiderea ei.

Grand Canyon Skywalk
Grand Canyon Skywalk

Daca te-ai hotarat ca Marele Canion sa fie urmatoarea ta destinatie de vacanta, exista cateva moduri de a economisi bani: mergi cu cortul, camerele de hotel in interiorul parcului sunt foarte scumpe, in schimb poti rezerva un loc intr-unul din campinguri;
daca esti pregatit sa calatoresti vara, vei obtine preturi mult mai bune decat la sfarsitul lunii august; uita de masina, poti economisi bani pe inchirieri, benzina, parcare, cu serviciul gratuit de transfer cu autobuzul- este cel mai simplu mod de a explora malul South Rim; meniul la restaurantele din parc sunt foarte costisitoare, poti lua masa la una dintre cantinele de pe malul South Rim. 

Grand Canyon (Marele Canion)Grand Canyon Mather Point Mather Point - Marele Canion

________
Sursa: U.S. News

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ