Separarea celor doua biserici

Civilizatia medievala europeana are la baza credinta crestina iar biserica era extraordinar de puternica, fapt ce a cauzat numeroase dispute, pana la separari.

Europa crestina a reusit sa isi anihileze dusmanii si sa isi mareasca granitele in secolul X. Deja separata de biserica romano-catolica, biserica ortodoxa capata tot mai multi adepti slavi. Incercarile de a reunifica bisericile au fost numeroase de-a lungul timpului, dar toate s-au dovedit a nu avea succes.

Promisiunea unei vieti eterne si fericite

Intre timp extinderea islamului punea o presiune asupra bisericii ortodoxe, in timp ce in vest era dominanta biserica romano-catolica. Intr-o lume cruda si instabila, religia era o oaza de liniste si speranta pentru cei care aveau greutati. Astfel, fagaduinta unei vieti in pace fara de sfarsit pentru cei care urmau voia Domnului era un punct care castiga foarte multi adepti.

Monopolul preotilor asupra invatamantului care puteau sa citeasca si sa inteleaga latina, greaca si ebraica a subliniat faptul ca ei sunt legatura dintre omul de rand si Dumnezeu. Astfel preotii erau priviti ca elita superioara spirituala, dar in orice caz era un rang privilegiat.

Amploarea vietii monahale si a manastirilor

Astfel, cei mai multi dintre oameni au preluat in plan personal filosofia elitei spirituale, considerand calugaria cel mai ravnit mod de viata. De aceea in aceasta perioada ia amploare monahismul. Din 910, in cateva decenii se numarau nu mai putin de 1500 manastiri in timp ce nedreptatile erau infranate in numele credintei in Hristos. In secolul XI scaunul papal detroneaza imparatii romani separandu-se de acestia. Dar cruciada lui Papa Urban al II-leaa starnit o schimbare in perceptia lumii fata de aceasta, devenind un adversar politic mai mult decat un model spiritual.

Apogeul culturii medievale

Astfel secolele XII si XIII reprezinta apogeul Evului Mediu, iar Renastrea timpurie din secolul XII a avut o amploare mult mai semnificativa decat Renasterea tarzie. Cresterea numerica a populatiei, implementarea unor metode superioare in agricultura cat si administrarea oraselor au adus un impuls bun Europei. In acelasi timp comertul avea sa fie mult mai bine dezvoltat.

Citeste: Italia – leagan al Renasterii in Europa

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ