Apogeul culturii medievale

Secolele XII si XIII reprezinta apogeul Evului Mediu, cand Renastrea timpurie din secolul XII ia nastere. Cresterea numerica a populatiei, imbunatatirea strategiilor de exploatare a agriculturii cat si o mai buna administrare a oraselor au adus un impuls bun Europei. Totodata comertul va fi dezvoltat tot mai mult.

Citeste: Italia – leagan al Renasterii in Europa

Fondarea universitatii

Unul dintre cele mai importante rezultate ale dezvoltarii este reprezentat de cresterea oamenilor educati si instruiti, dezvoltandu-se astfel o noua institutie de invatamant superior. In 1158 avea sa fie fondata Universitatea din Bologna, urmata de cele de la Paris, Oxford sau Cambridge. In nu mai putin de trei secole, universitatile erau intinse prin mai toata Europa.

Dezvoltarea cunostintelor in domenii importante

Tot acum se traduc texte din greaca necunoscute pana atunci, conservate si transmise de Islam. Textele se traduceau in limba latina, deschizand orizonturi noi in domenii precum medicina, geometrie sau astronomie. Acum apar si probleme filozofice care veneau din discrepantele intre invataturile bisericii si cele antice. Sf. Thomas Aquinas (1225-1274) a lasat o opera remarcabila, Summa Theologia, care aducea credinta si ratiunea pe acelasi palier.

Sfantul Francisc de Assisi si Ordinul Franciscan al calugarilor

Sfantul Francisc de Assisi (1182-1216), o figura italiana medievala ce starneste si astazi interesul multora, a fost un model in ceea ce priveste jertfa fata de Hristos. Acesta a lasat in urma viata plina de huzur si lux pentru experimenta sfanta saracie. Dragostea sa imensa fata de umanitate si creatie, in general este reprodus in scene in care este reprezentat predicand pasarilor. Tot el este intemeietorul Ordinului Franciscan al calugarilor, descris prin saracie, castitate si supunere, o viata la limita supravietuirii dar plina de fapte bune si predici spirituale. Sfantul Clare urmeaza modelul lui Assisi si intemeieaza Ordinul celor Saraci pentru femeile care doreau sa urmeze calea monahala. In prima parte a secolului XII se pun bazele Ordinului Dominicanilor.

Citeste: Europa si amploarea crestinismului in Evul Mediu

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ