Situat pe coasta orientala a Siciliei, Etna formeaza un masiv de 47 de kilometri. Cu o suprafata de 1250 km² si o altitudine de 3352 de metri, Etna este cel mai mare vulcan din Europa. In activitate permanenta de cateva secole, marturiile puterii sale distructive sunt numeroase. Italia mai adaposteste alti doi vulcani, Vezuviu si Stromboli.

Cunoscut la nivel local sub numele de Mongibello, Etna este vulcanul cel mai activ si cel mai mare din Europa. Eruptiile sale frecvente sunt adesea insotite de curgeri importante de lava insa acestea au prezentat rareori un pericol pentru zonele locuite. Etna este unul  din vulcanii care, de-a lungul istoriei, a inregistrat cele mai multe eruptii, eruptii ce au debutat in urma cu 2000 de ani.

Muntele Etna se inalta maret in cel mai mare oras al Siciliei, Catana. Inca din Antichitate, vulcanul a avut o activitate aproape constanta. Este considerat, dupa Kilauea, in Hawaii, al doilea vulcan activ din lume, unul din cei mai productivi de pe Terra. Numele vulcanului Etna vine de la cuvantul grecesc aitne care inseamna a arde.

Doua stiluri de activitate eruptiva se produc in general pe Etna: (1) eruptii explozive persistente, cu emisii de lava minora, dintr-unul sau din mai multe din cele patru principale cratere, Bocca Nova, Voragine, craterul de NE sau craterul de SE, (2) eruptii de varf, mai putin frecvente care provin din fisurile care apar pe varful vulcanului. Fiecare eruptie mai mare lasa in urma sa o depresiune cunoscuta sub numele de caldera. Anii 2002 si 2003 au venit cu cele mai multe eruptii in lant pe varful Etna care, timp de mai multe luni a aruncat flacari rosii. Aceasta eruptie spectaculoasa a fost vizibila si din spatiu, bucati de stanci si de cenusa ajungand tocmai in Libia, la o distanta de peste 600 de kilometri.

Muntele vulcanic reprezinta o veritabila atractie pentru turistii mai aventurosi, mai ales ca aici se gasesc zone destinate schiului alpin.

Citeste: Vulcanii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ