Este unul dintre acele momente când natura pur și simplu îți taie respirația: un peisaj singuratic perfect încadrat sub o aură semi-circulară, numai că, spre deosebire de cele mai multe curcubee, de data aceasta nu există aproape nicio culoare.

Fenomenul este cunoscut ca un arc de ceață; la fel ca un curcubeu normal, el apare atunci când lumina soarelui strălucește prin picăturile de apă. Dar, pentru că picăturile de ceață sunt mai mici decât picăturile de ploaie, majoritatea culorii se pierde.Curcubeul alb

Pentru a putea surpinde un arc de ceaţă alb, trebuie să fii în picioare, orientat cu spatele la Soarele, privind spre un nor de ceaţă. Lumina Soarelui este refractată de particulele de apă, dar într-o măsură mult mai mică din cauza picăturilor de apă foarte mici. Vor exista unele culori într-un arc de ceață, cu toate că ele vor fi atât de slabe încât ochii noștri nu le vor putea percepe.

NASA explică că forma unui arc de ceață este formată datorită picăturilor care sunt la unghiul ideal pentru putea devia lumina solară spre ochii noştri, întrucât picăturile de apă acționează ca și prisme mici care produc toate culorile curcubeului. Principala diferență este difracția provocată de ceață, lumina fiind mai mult împrăştiată decât reflectată, putându-se observa doar părţile albe ale curcubeului.

Pentru a se forma arcul de ceață perfect, este nevoie de un nor de ceață relativ subțire și difuz, deoarece acest lucru permite luminii să treacă prin picăturile de apă. Unul dintre cele mai artistice arcuri de ceață a fost surprins pe Rannoch Moor în Scoția de fotograful Melvin Nicholson.

La fel ca aceste curcubeuri de ceață, există câteva alte fenomene mai puțin cunoscute care se formează, la fel, din picături de apă şi lumină.

Glory” este un fenomen creat de lumina solară și de picături de apă din ceață sau nori, saturaţia culorii fiind între arcul de ceaţă si curcubeu.Fenomenul Glory

Dacă te afli în avion, de asemenea, poţi vedea un cloudbow”, creat în același fel precum un arc de ceață, dar privit de sus.

Apoi, există „moonbow”, un curcubeu luminat de Lună. Picăturile de apă sunt de aceeași dimensiune ca și ale curcubeului, dar sursa de lumină nu este la fel de luminoasă.Fenomenul Moonbow

În această săptămână un curcubeu circular a fost deasemenea surprins pe o camera in Marea Britanie; cu condițiile potrivite se poate forma un arc uimitoar care se extinde complet la 360 de grade.

Toate aceste fenomene îţi pot lua respirația de departe, iar daca esti suficient de norocos pentru a le vedea, în acel moment nu va mai conta explicaţia ştiinţifică din spatele fenemenului şi te vei bucura, pur şi simplu, de frumuseţea naturii.Explicatia Curcubeului Alb

_____
Sursa: Science alert

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ