Germania secolului XVIII, era una destul de diferita de cea de astazi. In acele timpuri, famiile aristrocrate erau foarte puternice, dominand clasa de mijloc burgheza si taranimea. Nobilimea prefera cultura franceza, in defavoarea creatiilor literare in limba germana.

Aceasta atitudine discriminatorie, a rasculat scriitorii tineri, apartinand clasei de mijloc, incercand sa dea viata unei noi literaturi inspirata din propria lor pozitie sociala si culturala.

Cel care a pornit aceasta miscare a fost Gotthold Lessing (1729-1781). Lessing a fost primul scriitor german care a surprins in scrierile sale, viata cotidiana a clasei mijlocie, folosind un limbaj cotidian, usor de citit de semenii sai. El a reusit sa aprecieze maretia lui Shakespeare, indemnandu-si colegii si scriitorii sa ia drept model dramaturgia engleza, in loc de cea franceza.

Alt scriitor maret germn, care a atacat suprematia culturii franceze, a fost J. G. Herder (1744-1803). Acesta s-a remrcat prin crearea operelor poetice “populare”.

Furtuna si avant

Furtuna si avant, a fost o miscare pusa la cale de de Lessing si Herder, care a luat fiinta la inceputul anilor 1770. Acest current era o noua forma de protest literar al noii clase de scriitori germani, printre care si tanarul Goethe (1749-1832) si Friedrich Schiller (1759-1805). Acesti scriitori erau de parere ca rezolvarea problemelor vietii conta in emotie, pasiune, instinct si impulsuri.

Reprezentarea piesei lui Schiller, „Die Rauber” (Hotii), a dat nastere unui adevarat scandal. Protagonistul piesei era un nobil care renunta la titlul sau si se dedica unei vieti de talhar. Aceasta fiind o critica la adresa nobilimii, fapt ce a dus la interzicerea piesei.

Ghoethe

Johann Wolfgang Goethe, dramaturg, nascut in 1749, in Frankfurt, a fost romancier, dramaturg, linvist, compozitor si om de stiinta. A fost fara indoiala, cel mai talentat scriitor ale acelor vremuri, reprezentand idealul perioadei clasice. Era echibilibrul armonis intre intelect si sentimente.

Capodopera timpurie a autorului, „Suferintele tanarului Werber” (1774), reliefeaza contrastul dintre optimism si disperare, fiind un roman autobiografic, sub forma unei scrisori. Aceasta prezinta dragostea unui tanar fata de o femei logodida cu un barbat serios.

Lucarea a creat furori in randul tinerilor, si nu numai, cucerind prin sensibilitatea tentativei finale de sinucidere a eroului, fiind prima sciere germana care parea sa ierte sinuciderea.

Urmatorii ani din viata (1775-1786), i-a petrecut ca angajat al curtii de la Weimar, unde s-a indragostit de o femeie, Charlotte cu sapte ani mai in varsta decat el si mama a sapte copii. Aceasta legatura sufleteasca dintre cei doi, l-a inspirat pe autor sa compuna cateva dintre cele mai lirice poezii in care autorul descria armonia pe care i-a adus-o Charlotte.

In 1786 sciitorul a plecat in Italia, unde a ramas peste doi ani, unde si-a redescoperit talentul. Cu toate acestea, la sase ani dupa reintoarcerea la Weimar, Ghoethe se simtea izolat de conteporanii sai si s-a dedicat in intregime studiilor stiintifice.

Faust

Schiller a reprezentat un sprijin pentru Goethe, cu ajoturl caruia si-a recapatat increderea in sine si entuziasmul avut la prima intalnire in Italia. Asadar, cu mai putin de un an inainte de moartea lui din 1832, Goethe a completat lucrarea care l-a preocupat aproape intreaga viata – „Faust”, drama lui Marlowe, in viziunea sa. Poemul epic ilustreaza toate relatiile existentiale ale omului cu Puterea Divina, ale individului cu societatea , dar si limitele posibilitatilor umane.

Goethe a reprezenatat una dintre cele mai importante figuri ale literaturii europene, lasand o mostenire care a influentat cultura europeana in urmatorii o suta de ani.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ