Fondarea Egiptului

Valea Nilului este locul din care provine a doua mare civilizatie a istoriei, Egiptul. Dupa cateva secole de la stabilirea civilizatiei sumeriene in Mesopotamia, in valea Nilului apare cultura egipteana. In contrast cu deschiderea suerienilor catre idei noi, egiptenii erau mai izolati si mai conservatori. Desertul a ferit Egiptul de Orientul Apropiat cu tulburarile sale, facandu-l sa devina o civilizatie stabila si longeviva. Greu de influentat de alte popoare, nici nu a influentat celelalte tari. Astfel Egiptul era vazut ca un popor misterios, atemporal.

Egiptul, Darul Nilului

Denumit de un istoric „Darul Nilului”, Egiptul s-a dovedit un loc propice datorita amplasarii in vecinatatea fluviului, care formeaza prin ramificare la varsarea in Marea Mediterana, o delta. Astfel solul extrem de fertil si de bogat a facilitat exploatarea pamantului. Cu ajutorul unui sistem de irigatii bine pus la punct, prin bazine de acumulare a apei, pamantul arid al Egiptului era acum aprovizionat cu apa permanent. In timp ce agricultorul ara pamantul, nevasta acestuia il semana. Acest proces bine calculat a facut posibil ca roadele agricultorilor sa sustina si restul populatiei, impartita deja pe clase sociale.

Unificarea tinuturilor egiptene

Cucerirea Egiptului de Jos de catre regele Egiptului de Sus a facut ca cele doua state sa se uneasca. In aceasta nou formula, confirmata de izvoarele istorice antice, Egiptul a cunoscut 33 de dinastii, ultima fiind cea reprezentata de Cleopatra. Se stie despre Cleopatra ca si-a provocat moartea printr-o muscatura de sarpe, in anul 30 i.Hr.

Grandioasele piramide

Memphis era capitala Egiptului Antic, iar in apropierea acesteia se afla piramida pentru faraonul Djoser din cea de a treia dinastie. Imhotep, primul arhitect caruia i s-a pastrat numele, a fost un intelept legendar care a proiectat aceasta piramida. Dar cea mai mare urma sa fie piramida lui Kheops din Ghiza, un monument de mare pret chiar si in zilele noastre.

Citeste: Egiptul Antic si aparitia religiei monoteiste

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ