Unificarea Egiptului de Jos cu cel de Sus aduce stabilitate

Valea Nilului este locul din care provine a doua mare civilizatie a istoriei, Egiptul denumit de un istoric „Darul Nilului”, datorita amplasarii langa acest fluviu. Unificarea Egiptului de Jos cu cel de Sus a fost realizata de catre regele celui din urma. Aceasta formula s-a dovedit solida numarand nu mai putin de 33 dinastii.

Citeste: Egiptul, Darul Nilului –  a doua mare civilizatie a lumii antice

Epoca Antica si divinizarea regelui

Epoca Antica este premergatoare Epocilor Centrala si Noua. In aceasta prima epoca regele va fi venerat ca zeu, chiar daca poarta numele de faraon, in traducere „casa mare”. Tot acum, religia cunoaste o valenta transcedentala, care pune accent pe faptele din timpul vietii ce conduc la o lume de dincolo mai fericita.

Capitala Egiptului la Theba, in Era Centrala

In Era Centrala (cca 1950-1785 i.Hr.) capitala a fost mutata la Theba, in Egiptul de Sus. Cu toate acestea Valea Regilor devine locul unde vor fi depuse osemintele regilor in timp ce gigantice lacasuri de cult sunt construite la Kamac si Luxor. Aceasta este consecinta dezvoltarii religiei la un nivel superior. Acum nu doar regii ci toti egiptenii puteau cunoaste viata de apoi daca se pregateau anterior. Din acest motiv mormintele erau ornate cu sculpturi ce simbolizau slujitori si ostasi care i-ar fi putut servi defunctului in lumea de apoi.

Imperiul Nou si conflictele permanente

Imperiul Nou cca 1570-1075 i.Hr. a adus lumii personaje exceptionale. Conflictul permanent cu Orientul Apropiat le-a adus insa, infrangerea. Disputele necontenite au favorizat inventarea unor noi tehnici de lupta precum carele de razboi.  Tothmes al III-lea extinde granitele pana la raul Eufrat, facand ca Egiptul sa fie mai intins ca niciodata. Dar Amenhotep al IV-lea a ramas in istorie datorita modificarilor radicale de ordin religios. Mii de zei egipteni au fost privati de venerare, inclusiv pe Amon-Ra, numele caruia era inscris si intre faraoni. De acum zeul Aton, sau zeul Soarelui va fi figura centrala, aparand astfel pentru prima data religia monoteista.

Citeste: Arta egipteană – semnele enigmatice de la Abydos

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ