Alcoolul este cel mai comun drog si la indemana oricui. Acesta actioneaza asupra creierului ca un anestezic ce amortizeaza senzatiile si sentimentele si ca un depresiv, incetinand reactiile. Dependentii de alcool pot prezenta simptome precum transpiratie, greata, halucinatii in lipsa alcoolului.

Un alt drog ce se consuma pe scara lunga este nicotina ce se afla in tutun. Acesta poate provoca multe forme de cancer, boli ale inimii si ale plamanilor. Cei care fumeaza se obisnuiesc repede cu acest drog si simt nevoia sa fumeze mai mult si mai des astfel devenind dependenti psihologic.

Amfetaminele sunt produse in laborator, ele accelereaza reactiile chimice ale organismului, astfel consumatorii devin energici si alerti. Dependenta psihologica se produce atunci cand consumatorul nu se mai simte energic si are nevoie de amfetamine pentru aceasta stare.

Halucinogenele se gasesc sub forma naturala, ca ciupercile sau se produc in laborator precum LSD-ul (acid lisergic dietilamid). La consumul acestora persoanele prezinta halucinatii puternice. Acestea nu provoaca dependenta puternica.

Opiaceele se obtin din opiu, provoaca stari temporare de liniste, fericire si amorteala. Sunt folosite si in medicina pentru diminuarea durerii. Provoaca dependente puternice si o supra doza poate fi fatala.

Cocaina este un extras din frunze de coca sub forma de praf. Aceasta induce o stare de energie si euforie. Efecte nedorite ale acesteia sunt haucinatii, teama si paranoia.

Dependenta de droguri poate fi fizica sau psihologica. Mai grava este cea psihologica deoarece se petrece in mintea consumatorului, acesta nu mai gandeste normal si nu poate trai fara drog. In cazul dependentei fizice anumite organe ale corpului nu mai functioneaza normal in lipsa drogului.

In cazul privarii de drog a consumatorului acesta poate suferi probleme psihice si fizice, transpiratii, tremuraturi, convulsii.

Organismul devine tolerant la droguri si de aceea este nevoie de o cantitate mai mare pentru a produce efectele initiale.

Intreruperea consumul de droguri se poate face cu ajutorul unor medicamente speciale, sub supraveghere medicala, prin psihoterapie sau la centre de dezintoxicare, dar in cazul tuturor reusita tine de motivatia consumatorului.

Citeste: Cele mai întânite droguri şi boli cu transmitere sexuală în Europa

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ