Oamenii de ştiinţă încearcă să demonstreze că impactul asteroidului a dus la dispariţia dinozaurilor. Un studiu făcut recent arată că asteroidul care a lovit Pământul, nu numai că a ucis în totalitate specia dinozaurilor dar a perforat o gaură în scoaţa terestră care este vizibilă şi în prezent. Rapoartele arată că un asteroid de aproximativ 10 km, a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani şi a creat pe o distanţă de 30 km o adâncitură în scoaţa terestră. Această descoperire este considerată o altă dovadă a impactului asteriodului cu Pământul.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science. Descoperirea a fost făcută după ce un grup de oameni de ştiinţă au făcut săpături în Mexic, în locaţia în care se presupune că asteroidul a lovit Pământul. Studiul urmăreşte înţelegerea evoluţiei planetei şi dispariţia dinozaurilor; în proiect sunt implicaţi oameni de ştiinţă de la Imperial College London şi University of Texas. 

În cadrul studiului, a fost analizat modul în care asteroizi şi alte roci spaţiale contribuie la formarea obiectelor în spaţiu, cu care apoi se cionesc. S-au colectat mostre de roci de la un crater numit Chicxulub; oamenii de ştiinţă analizează mostrele pentru a studia modul în care azteroizii şi rocile spaţiale ar fi modelat Pământul şi alte planete. Cercetătrii sunt de părere că asteroidul care a dus la dispariţia dinouzaurilor a perforat scoarţa terestră datorită intensităţii impactului şi dimensiunii acestuia.

Rezultatele interesante ale studiului făcut arată că formaţiunile şi vârful craterului Chicxulub, sunt similare cu cratere găsite pe alte corpuri cereşti, cum ar fi Luna. Misterului despre cum s-a format craterul rămâne nerezolvat. Una dintre teorii este că un asteroid a lovit Pământul şi a intrat adânc în planetă, rezultând astfel formaţiuni de rocă topită şi solidă. Se presupune că acest lucru, dacă s-ar fi desfăşurat în era dinozaurilor, ar fi infuenţat existenţa speciei iar căldura provocată de explozie ar fi dus la uciderea lor. Din cauza căldurii, mingi de foc ar fi zburat prin aer, cauzând incedii forestiere globale. Un astfel de impact, de asemenea, ar fi provocat inclusiv cutremure şi tsunami. Dacă scenariul este adevărat, 90% din toate vietăţile de pe Pământ ar fi murit.

Cercetătorii continuă să facă săpături în craterul din Mexic, pentru a găsi suficiente dovezi care să confirme această teorie.

_____
Sursa: Nature World News

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ