Digestia reprezinta procesul prin care hrana este transformata in combusitibili ce asigura energia corpului. Are loc intr-un conduc lung de 9 metrii, care incepe cu cavitatea bucala pe unde intra mancarea si se termina cu rectul pe unde sunt eliminate substantele neasimilate. Hrana poate parcurge tubul digestiv intr-o zi sau chiar mai mult. Pe parcursul acestui circuit hrana este descompusa de enzime pentru ca organismul sa poata utiliza hrana.

In cavitatea bucala are loc procesul de descompunere a moleculelor mari in molecule mici, dizolvabile. Aici hrana este faramitata in bucatele de catre maxilare.

Apoi saliva incepe sa descompuna celulele mari. Aceasta transforma amidonul din alimente in glucoza si maltoza. Apoi limba formeaza un bol si astfel putem inghiti dintr-o data alimentele. Imbucatura este impinsa in partea posterioara a cavitatii bucale si de acolo este dirijata catre faringe. De aici alimentul ajunge in esofag, care incepe pe la mijlocul gatului si face legatura intre cavitatea bucala si stomac.

In stomac, presiunea este mai mare decat in esofag pentru ca alimentele sa ajunga in stomac cu usurinta iar continutul stomacului sa nu se reverse in esofag.

Stomacul are forma unui cimpoi si este format din: gura stomacului, fundul stomacului si portiunea terminala. Stomacul prezinta un strat musclos ce poate faramita bucatelele de aliente mai dure si cu ajutorul sucului gastric le descompune chimic.

Stomacul secreta acidul clorhidric care ajuta la descompunerea proteinelor. Supraproductia acestui acid poate duce la boli ulceroase.

Daca bolul se transfrma in chim dupa amestecare cu sucurile gastrice, mancarea este presata catre orificul piloric. Sfincterul piloric este muschiul care blocheaza intrarea in duoden.

Chimul ajunge in duoden atunci cand presiunea din stomac este mai mare decat in duoden. Cel mai repede trec prin intestin mancarurile bogate in hidrocarburi si mai greu trec alimentele grase.

Prin peretii stomacului pot ajunge foarte putine substante direct in sange. Printre acestea sunt moleculele de apa, de sare, medicamente si alcool.

Citeste: RQ DETOX

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ