Acest proces transforma un copil in adult si dureaza aproximativ 20 de ani.

La nastere baietii sunt un pic mai mari decat fetele, dar in medie copiii au la nastere o inaltime de 50 cm si o greutate de 3,5 kg. Capul acestora reprezinta 25% din inaltimea totala a corpului, iar picioarele 38%. In primul an de viata creste cu aproximativ inca 20 cm, iar pana la varsta de 3 ani creste alert. Apoi cresterea devine lenta pana la varsta de 14-15 ani.

In primele zile de viata acestia pierd in greutate deoarece trebuie sa se obisnuiasca cu ingerarea si digerarea laptelui pe cale orala.

Abia la varsta de 5 ani proportiile corpului copilului sunt asemanatoare cu ale unui adult.

Alimentatia si somnul sunt foarte importante in dezvoltarea unui copil. Alimentele asigura energia necesara organismului pentru dezvoltare, iar somnul asigura refacerea acestei energii si odihna pentru toate partile corpului.

Oasele nou-nascutilor sunt formate din tesut moale, care este inlocuit de cartilagii si mai apoi, treptat, de oase. Acest proces se incheie in jurul varstei de 25 de ani.

Copiii se pot târî la varsta de aproximativ 8 luni, la 10 luni sunt capabili sa se ridice in picioare sprijinindu-se, la 12 luni incep sa mearga si pana la doi ani acestia pot sa alerge. Apoi copilul dobandeste diverse aptitudini fizice prin joaca. Joaca ii ajuta pe langa dezvoltarea fizica si cum sa reactioneze cu ceilalti copii astfel se dezvolta social.

Hormonul cresterii, somatotropul, este cel care controleaza cresterea copilului. Acesta este secretat de hipofiza si stimuleaza cresterea si diviziunea celulara prin influenta asupra chimiei proteinelor, grasimilor si carbohidratilor din organism.

Hipofiza poate produce o cantitate prea mare sau prea mica de hormoni de crestere, iar copilul poate deveni urias, respectiv pitic. Dar aceste probleme sunt rare si se pot trata prin indepartarea chirurgicala a tesutului supraactiv al glandei hipofize.

Pe langa sematotrop in procesul de crestere sunt implicati si hormonii sexuali. Testosternonul produce schimbarile prin care un baiat devine barbat, iar estrogenul si progesteronul transforma fetele in femei.

Perioada in care acesti hormoni sexuali sunt implicati in dezvoltarea copiilor se numeste pubertate. Dupa aceasta perioada dezvoltarea fizica este aproape de final. Fetele inceteaza sa mai creasca in inaltime la aproximativ 17 ani, iar baietii la aproximativ 20.

Citeste: Muschii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ