Ai fi tentat sa crezi ca desertul Nubiei, Sahara sudanez cum mai este cunoscut, este un loc lipsit de interes deoarece nicio civilizatie nu pare sa fi continuat sa prospere aici. Insa aparentele sunt inselatoare deoarece aceste dune au fost pamanturile faraonilor negri. Desertul Nubiei este situat in Africa de Est, in partea de nord-est a desertului Sahara si ocupa o mare parte din Sudan dar si din sudul Egiptului, intre Marea Rosie si Nil. Suprafata ocupata de desertul Nubiei este de aproximativ 400 000 kilometri patrati.

Pamanturile faraonilor negri.  Dunele ascund adesea o serie de mistere interesante. In timp ce faraonii domneau in regatul Egiptului, regii Nubiei domneau pe pamanturile Numide. Interesul lor pentru Egipt si arta egipteana le-a conferit numele de faraonii negri. Regatul Numidiei era putin mai mic decat Sudanul actual insa la fel de puternic ca Egiptul Antic. In desert se poate gasi orasul Kerma, vechea capitala a Nubiei. Pe aceste pamanturi in care temperatura medie vara ajunge la 50 de gade Celsius, unde viata pare imposibila, natura dovedeste contrariul dotand unele reptile si vegetale cu mediul propice supravietuirii. Nu este rar sa vezi scorpioni, vulpea desertului si serpi de desert ratacind prin dune.

Relieful desertului este extrem de diferit fata de deserturile din centrul Africii. Stancile sunt rare aici. In mare parte traversat de Nil, desertul Nubiei adaposteste cateva oaze naturale, presarate prin imensitatea desertului. Populatia nomada care ocupa aceste pamanturi este pacifica si ii va ajuta cu placere pe calatori sa se intoarca in oras sau sa doarma intr-o seara la adapostul unui cort.

Chiar daca pare infinit, fapt ce ii poate infricosa pe unii calatori, desertul Nubiei adaposteste comori numeroase, este ideal pentru aventurieri si exploratori. Clima este uscata, anual in desertul Nubiei cad in jur de 25mm precipitatii. Cele mai intalnite specii de animale in desertul Nubiei sunt camilele.

Citeste: Desertul Gobi – tinutul cu o mie de fete

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ