Desertul Gobi este cel mai mare desert din Asia (ocupa o suprafata de aproximativ 2 milioane de kilometri patrati) si al cincilea din lume ca suprafata ocupata. Numele sau vine de la un cuvant mongolez ce inseamna «mare si uscat». Pe vremuri, desertul Gobi, situat pe teritoriul Chinei si Mongoliei, era tara razboinicilor calare al caror conducator era teribilul Gingis Han. Desertul Gobi este semi-arid; chiar daca este acoperit in mare parte de pietre, peisajele sale sunt variate – stepe, pietre, nisip, munti, dune – si ofera un evantai de culori exceptionale. In partea de sud a desertului se afla inalte dune de nisip, impresionante, presarate cu oaze.

Cu o altitudine medie de 1000 de metri, desertul Gobi prezinta particularitatea de a alterna veri toride, sufocante, cu ierni foarte reci. Gobi detine recordul de amplitudine termica intre sezonul cald si rece cu o valoare absoluta de 90 de grade.

Desertul Gobi este cunoscut pentru numeroasele sale animale salbatice. Printre animalele desertului Gobi se numara dihori, lupi, gazele, leoparzii de zapada, ursii bruni sau ursul Gobi care se poate gasi doar in aceasta regiune. Raritatea de specii de pasari din aceasta regiune arida sta drept marturie faptului ca vantul reprezinta singurul polenizator aici, fapt ce explica vegetatia saraca din desertul Gobi.

Relieful desertului Gobi este atat de variat incat specialistii l-au impartit in trei zone: Gobi cel Rosu ( avand o suprafata brazdata de crapaturi), Gobi cel Negru (cu sesuri bolovanoase) si Gobi cel Galben (cu terenuri nisipoase).

Gobi reprezinta una din principalele regiuni in care se cauta fosile de reptile. Pana in prezent, in regiune au fost descoperite majoritatea din cele 40 de specii cunoscute. Gobi reprezinta partea cea mai dificila din Drumul Matasii, calea comerciala ce leaga China de Europa de Est cu o lungime de 14.000 de kilometri.

______
Sursa: ATLAS – Intreaga lume la dispozitie ta

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ