Descoperirea Americii si a Braziliei

Pana la finele vietii sale, Columb nu a recunoscut ca nu a atins Indiile, ci ca a ajuns pe alte meleaguri. Dar alti spanioli observand pamanturile vaste si nemaivazute, au realizat ca este vorba de o Lume Noua, numai buna de cucerit si transformat. Doar portughezii, dupa descoperirea accidentala a Braziliei in 1500, s-au dovedit rivali in actiuni. Aici urma sa se stabileasca o colonie portugheza. In rest, tinuturile centrale si de sud ale Americii ramaneau spaniolilor. Totodata zonele mai reci din nord le erau sub stapanire dar acestea nu s-au aratat de interes pentru spanioli.

Raspandirea spaniolilor si portughezilor

Din insula care acum este impartita intre Haiti si Republica Dominicana, spaniolii au luat cele mai accesibile zone ale Caraibelor. Chiar din 1501 multi spanioli s-au stabilit aici, devenind fermieri cu ajutorul sclavilor adusi din Africa. Cu toate acestea bogatiile in metale si pietre pretioase nu s-au dovedit a fi atat de mari. Denumiti conquistadores, oamenii care porneau in expeditii riscante in interiorul Americii s-au dovedit a fi duri si dornici de aventuri. Ei au cucerit Imperiile Aztec si Incas, iar fiecare teritoriu nou era asociat coroanei spaniole. Conducatorii care reuseau sa invinga in lupte aveau garantia puterii si bunastarii dar acestea nu erau lucruri simple.

Descoperiri si cuceriri necontenite

Invidia starnita printre rivali ii faceau pe cei din urma sa unelteasca rascoale impotriva cuceritorilor cu ajutorul propriilor armate. Astfel, spaniolii isi duceau zilele fie cucerind noi teritorii fie punand la cale dezbinari intre ei. Spre norocul spaniolilor, desi indienii erau in numar mai mare, nu au reprezentat niciodata o forta majora astfel ca luptele cu acestia se terminau mai mereu in favoarea conquistadorilor. Vasco Nunez de Balboa descopera Pacificul traversand Istmul Panama, in 1513, revendicandu-l in favoarea Spaniei si confirmand ca o mare intindere de apa se afla intre Lumea noua si Indiile lui Columb.

Citeste: America Latina si castigarea independentei

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ