Antarctica este un continent misterios si auster, situat in maniera asimetrica in jurul Polului Sud, in principal in sudul cercului polar antarctic. Continentul este cel mai meridional de pe Terra si acopera o suprafata de aproximativ 14 milioane de kilometri patrati. Litoralul acopera in jur de 18 000 km lungime si este constituit in principal din gheata. In jur de 98% din suprafata continentului este acoperita de un strat de gheata de aproximativ 1,6 kilometri grosime.

Precipitatiile sunt slabe cantitativ in interiorul continentului ceea ce face din el cel mai uscat continent din lume. Masivul Vinson este punctul culminant al continentului, cu o inaltime de 4892 de metri insa continentul poseda o multime de alti munti, precum si vulcani. Anctarctica adaposteste in jur de 70 de lacuri.

Climat

Continentul Anctarctica este locul cel mai rece de pe Pamant, in 2010 inregistrandu-se o temperatura de -93,3 grade Celsius. Iarna, temperaturile medii se situeaza intre -80, -90 de grade iar cele maxime oscileaza intre 5-15 grade Celsius. Coastele inregistreaza puternice caderi de zapada si vanturi puternice. Banchiza creste de la an la an in timpul iernii australe insa pe timp de iarna gheata se topeste in mare parte. In ultimii ani, pe peninsula Antarctica in special pierderea de gheata a fost semnificativa. Multa vreme s-a crezut ca incalzirea globala nu va afecta Antarctica datorita complexitatii climatului sau insa actualmente nu mai este cazul.

Biodiversitate

Biodiversitatea marina de pe continentul Antarctica, atat in ceea ce priveste flora cat si fauna, este extrem de bogata insa regiunile terestre sunt mult mai sarace. In ceea ce priveste fauna amintim prezenta pasarilor, pesterilor, acarienilor, delfini, calmari, elefanti de mare, otarii, etc. Flora antarctica se limiteaza la alge si la muschi.

Grecii au fost primii care au mentionat existenta acestui continent. Actualmente, continentul cuprinde numai putin de 60 de baze stiintifice.

Citeste: Antarctica – taramul inghetat de la celalalt capat al lumii

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ