Prin studierea depozitelor glaciare ramase in urma ghetarilor disparuti acum multi ani putem intelege modul de viata din era gheturilor. Cea din urma era glaciara s-a produs in perioada pleistocena, inceputa acum aproximativ 200000 de ani si terminate acum aproximativ 10000 de ani. In aceasta perioada o mare parte a Europei, Americii de nord si Asiei au fost acoperite cu mari calote de gheata. Acestea au format, in timp, diferite forme de relief, cauzate fie de eroziunea glaciara, fie de depozitele glaciare. Sedimentele glaciare formeaza unele dintre cele mai fertile soluri, fiind totodata si o sursa de nisip si pietris utilizat pentru obtinerea betonului.

Depozitele glaciare nesortate, cunoscute si ca till sau argila eratica, reprezinta un amestec de particule mici de argila si pietris. Tillul ia nastere in urma transportarii morenei de gheata. In timp ce  blocul de gheata inainteaza, morena de la baza se desprinde, se faramiteaza si se niveleaza. Rocile dure sunt ingropate in nisip, iar rocile mai moi, cum ar fi argila sistoasa, sunt complet faramitate in argila fina. Rocile eratice sunt bucati desprinse din bolovanii mari, bucati ce ajung intr-un mediu nou, format din resturi de roci de diferite tipuri. Movilele lunguiete de argila eratica sunt cunoscute si ca drumlinuri, formate din mase de argila eratica topita. Cele mai mari drumlinuri sunt intalnite in Irlanda de Nord si pot depasi 1,5 km lungime si 60 m inaltime.

Particulele morenelor sunt sortate in urma actiunii apei si a vantului, in functie de marime si greutate. Torentele de gheata topita au dus la sortarea sedimentelor. Crustele sedimentare ajung sa fie luni de sute de kilometri si inalte de sute de metri. Majoritatea crustelor sunt intalnite in centrul Irlandei, Finlanda si in nordul Canadei. Terasele radiante apar atunci cand un torent curge intre o vale glaciara si peretele vaii.

In zonele glaciare, lacurile sunt des intalnite. Torentele depoziteaza adesea sedimentele in aceste lacuri. Aceste depozite se numesc vargaturi si sunt formate din doua straturi. Unul este format din material glosier depus in timpul dezghetului, iar celalalt este compus din sedimente fine, depuse in urma miscarii lente a apei din perioada de inghet.

Citeste: Locuri arctice – cele mai frumoase locuri reci din lume

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ