Cutremurele sunt cele mai distrugatoare fenomene naturale, putand provoca distrugeri de zeci de mii de ori mai mari decat bomba atomica de la Hiroshima din anul 1945.

In functie de intensitatea cutremurului, pamantul poate fi supus unui soc puternic sau miscat in valuri. In timpul cutremurului din San Francisco din anul 1906 au existat martori care au declarat ca valurile de la nivelul solului ajungeau pana la un metru inaltime. Majoritatea cutremurelor dureaza cateva secunda, insa unele pot depasi un minut. Cutremurul din San Francisco a durat 40 de secunde, in timp ce in Alaska anului 1964, cutremurul produs in data de 24 ianuarie a durat peste 7 minute.

Replicile din urma cutremurelor sunt generate de miscarea de reasezare a placilor dislocate, replici ce pot fi la fel de distructive ca si cutremurul initial. Ca exemplu este amintit cutremurul din anul 1985 din centrul orasului Mexico, cutremur de gradul 11 pe scara Mercalli, urmat a doua zi de o replica de intensitate 10 pe scara Mercalli, distrugand tot ce a ramas in urma cutremurului initial si provocand moartea a aproximativ zece mii de oameni.

Cutremurele iau nastere in adancul scoartei terestre. Miscarea placilor tectonice nu este uniforma, tensiunea acumulata de-a lungul marginilor se elibereaza in momentul ruperii placilor sub forma de cutremure de intensitati diferite. Pamantul poate trece prin trei stari in timpul cutremurului, se poate deschide, ridica sau surpa. Efectul depinde de mai multi factori, cum ar fi intensitatea cutremurului, natura rocilor de la suprafata si andancimea la care s-a produs fenomenul.

In urma cutremurelor in munti se pot produce avalanse si alunecari de teren.

Cutremurele subacvatice pot provoca tsunamiuri, care pot atinge o viteza de pana la 790 km/h, scazand in viteza spre mal, insa crescand in inaltime. Un astfel de eveniment s-a produs in Portugalia, unde peste Lisabona s-a abatut un val de 17 metri inaltime, distrugand un numar mare de cladiri si omorand 60 de mii de oameni.

Pe masura ce metodele de localizare a cutremurelor s-au imbunatatit, cercetatorii au reusit sa obtina imagini clare despre activitatea seismica de pe tot globul, dar si sa determine care sunt zonele seismice. Un alt semnal ce prevede apropierea unui cutremur este schimbarea comportamentului animalelor, fapt ce in anul 1975 a dus la evacuarea unui oras intreg din China cu cateva ore inainte de cutremur.

Citeste: Luna plină a declanşat unul dintre cele mai mari evenimente de reproducere în masă

Advertisment
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMarea Neagra
Articolul următorDepozitele glaciare

LĂSAȚI UN MESAJ