Pe toata suprafata Pamantului, lacurile ofera de patru ori mai multa apa proaspata decat raurile, avand insa o viata mai scurta decat acestea. Lacurile pot seca in urma evaporarii sau acumularii de mal. Clasificarea lacurilor se poate realiza in mai multe moduri, si anume: modul prin care au luat nastere, prospetime, salinitate si in functie de vietatile care supravietuiesc in acestea. Unele dintre acestea au luat nastere in urma topirii ghetarilor, sau prin intermediul vulcanilor, altele in urma miscarii placilor tectonice sau prin inchiderea unui brat al marii. O parte din lacuri au fost construite de om si sunt cunoscute ca lacuri de acumulare, fie asigurand energie hidro-electrica, fie pentru folosul oamenilor.

Lacurile tectonice au fost formate in urma miscarilor scoartei terestre, cel mai mare lac din lume fiind Marea Caspica, in timp ce lacul Baikal din Siberia este cel mai adanc. Marea Caspica este situata intre Muntii Caucaz la vest si coasta Asiei Centrale la est. Lacul Baikal s-a format in urma prabusirii unui bloc de pamant, ce a dus la formarea unei depresiuni ce s-a umplut apoi cu apa. Un alt lac tectonic este Marea Vale Despicata a Africii. Acesta este format din mai multe lacuri, cum ar fi Albert, Edward, Tanganyika si Nysa, intinzandu-se pana in sud-vestul Asiei.

De obicei lacurile vulcanice se formeaza prin acumularea apei in craterul vulcanului. Unul dintre cele mai mari lacuri de acest tip este lacul Crater, format in craterul Muntelui Mazama din Statele Unite. Acesta a luat nastere in urma cu 6600 de ani, avand un diametru de 10 km si o adancime de 589 m. Unele lacuri vulcanice iau nastere in urma lavei ce se prelinge si la contactul cu apa rece se solidifica. Asa a luat nastere lacul Kivu, din Marea Vale Despicata a Africii, pe coastele Zairului si Ruandei.

Lacurile formate in urma topirii ghetarilor sunt des intalnite in emisfera Nordica, majoritatea fiind intalnite in Marea Britanie, Finlanda si in Alpii Italieni.

In anumite regiuni lacurile pot lua nastere sub scoarta terestra. Apa dizolva calcarul si duce la formarea unor pesteri ce adapostesc rauri si lacuri.

Marele Lac Sarat din Utah, Statele Unite, reprezinta un exemplu tipic de lac sarat. Alte lacuri sarate mai sunt si Marea Caspica si Marea Aral din Rusia.

Cel mai mare lac articial este lacul Nasser, situat pe Coastele Egiptului si Sudanului. Aceste lacuri reprezita surse de alimentare cu apa in scopuri industriale, dar si domestice, iar prin intermediul hidrocentralelor genreaza energie hidro-electrica.

Descopera: Depozitele glaciare

Advertisment
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGalaxia
Articolul următorPeisaje inghetate

LĂSAȚI UN MESAJ