Creta, o insula greceasca, este leaganul numeroaselor civilizatii din trecut, a zeilor si figurilor eroice, a poetilor, muzicienilor, scriitorilor si revolutionarilor, sursa de inspiratie pentru numerosi conducatori politici. Azi inca se mai pot gasi in Creta urmele acestor mari civilizatii.

Insula Creta este o insula a contrastelor: lanturi muntoase maiestuoase, coline si platouri mici, plaje aurite si faleze abrupte. Creta este leaganul zeilor mitici si vechilor regi, o insula ce a detinut puteri imense si a cunoscut disparitii inexplicabile. Locuitorii insulei sunt mandri de originile lor, sunt deosebit de ospitalieri cu turistii.

Conform legendei, Creta este insula in care s-a nascut Zeus, parintele tuturor zeilor. Zeus s-a nascut intr-o pestera, crescut fiind de nimfe. Dupa o lupta violenta cu Cronos, Zeus, a devenit parintele tuturor zeilor.

Creta este cea mai mare din insulele grecesti dar si a doua insula ca marime din Mediterana orientala. Este situata in partea de sud a Marii Egee, strategic la intersectia a trei continente: Europa, Asia si Africa care, au participat, in mare parte, la istoria sa tumultoasa. Coastele sale sunt scaldate de Marea Libiei si de Marea Myrto.

Cretanii sunt un popor calduros, prietenos si deschis, carora le place viata si apreciaza compania celorlalti. Ospitalieri cu strainii, cretanii fac tot ce le sta in putere ca acestia sa aiba cea mai frumoasa vacanta cu putinta.

Creta adaposteste orase cu mii de ani vechime. Heraklion este cel mai mare oras din Creta si pastreaza inca vestigiile dominatiei venetiene si romane. Orasul Heraklion are un aer linistit, mediteranean. La aproximativ cinci kilometri distanta de orasul Heraklion se afla palatul Knossos cu celebrul labirint al Minotaurului. Despre acest palat se spune ca avea numai putin de 1000 de camere pe patru niveluri. Si la Phaistos turistii pot vizita un palat minoan.

Creta adaposteste o multime de plaje cu ape cristaline. Cea mai frumoasa, inca salbatica, este plaja Crissi, cu nisi fin, roz, formati din cochiliile de crustacee. Vai este singura plaja cu palmieri din Creta iar Elafonisi este o intindere de nisip alb si de cristal albastru. Balos Beach figureaza in topul celor mai frumoase plaje din Europa.

Citeste: Grecia Antica – o civilizatie unica

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ