Creierul uman directioneaza si monitorizeaza toata activitatile noastre, acesta este mai complex decat orice computer. El este centrul de comanda al organismului.

Creierul uman este format din zeci de mii de milioane de neuroni si celule nervoase. Fiecare din acestea are un corp celular, care la randul lor au cate o functie specifica.

Prin creier circula mereu milioane de impulsuri, astfel el este activ non-stop; emite activitati asupra carora le detinem controlul cum ar fi mersul, vorbitul si activitati automate precum respiratia, digestia si bataile inimii.

Creierul este format din 3 unitati principale: emisferele cerebrale, trunchiul cerebral si cerebelul.

Rolul procesarii mesajelor primite de la oraganele de simt i se atribuie emisferelor cerebrale. Trunchiul cerebral este compus in special din fibre nervoase ce leaga emisferele cerebrale. Cerebelul prezinta cai nervoase ce transmit mesaje spre organele majore ale organismului, acesta este responsabil pentru echilibrul si coordonarea muschilor.

Formatia reticulara, bulbul rahidian, cerebelul, talamusul si hipotalamusul constituie prima unitate functionala a creierului. Formatia reticulara primeste constant mesaje de la organele de simt dupa care emite unde de activitate electrica prin cortexul cerebral.

Bulbul rahidian, impreuna cu talamusul si sistemul limbic, face legatura dintre emisferele cerebrale responsabile pentru spirit, pofte si memorie.

Talamusul este responsabil cu constientizarea senzatiilor de durere, frig, caldura etc.

Hipotalamusul dirijeaza multe actiuni precum cresterea, este sursa emotiilor noastre si a nevoilor fundamentale.

Jumatatile posterioare ale emisferelor cerebrale contin centri de primire si procesare a informatiilor primite de la organele de simt. Neuronii din fiecare centru nervos sunt caracteristici tipurilor de impulsuri cu care opereaza.

Anumite zone din interiorul emisferelor cerebrale sunt responsabile cu memoria. Memoria este retinuta sub forma unei activitati electrice. In functie de puterea acesteia, prin modificari chimice, elementele pot fi retinute mai putin timp sau mai mult, astfel avem doua tipuri de memorie: de scurta durata si de lunga durata.

Centri responsabili cu dirijarea actiunilor noastre se afla in jumatatea din fata a emisferelor cerebrale. Miscarile corpului, expresiile fetei si vorbitul sunt declansate de impulusirle trimise din centrii spre cortex.

Fiecare jumatate a creierului are cate o sarcina diferita. Ele sunt unite prin corpul calos, tesut nervos. Emisfera stanga contine centri ai vorbirii, ai gandirii logice pe cand emisfera dreapta cintine centri ai gandirii abstracte.

Test de cultura generala: Cultura (1)

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ