Cea mai cunoscuta forma de coroziune este rugina ce se produce pe fier si otel. In jur de 20% din fierul produs anual este folosit in fabricarea pieselor de schimb pentru cele distruse de rugina.

Coroziunea se produce atunci cand suprafetele metalice intra in reactii chimice cu substante din atmosfera. Astfel fierul reactioneaz cu oxigenul si apa formand rugina, oxid de fier hidratat.

Potasiul si sodiul reactioneaza foarte violent cu apa, astfel incat sunt pastrate in ulei pentru a preveni croziunea lor.

Pentru prevenirea coroziunii se fabrica aliaje de metal, precum otelul inoxidabil care are o rezistenta foarte buna fata de otelul simplu. Cea mai raspandita forma de otel inoxidabil este aliajul numit 18-8 inoxidabil ce contine 18% crom, 8% nichel si 0,08% carbon, restul fiind fier.

Aliajele de metal fiind foarte scumpe se recurge si la alte metode de prevenire a coroziunii precum invelirea materialului de baza intr-un invelis ce protejeaza aceste materiale. Cea mai simpla astfel de solutie este uleiul. Acesta este un invelis temporar, ce se poate inlatura foare usor.

Prin procesul de galvanoplastie, metalele sunt acoperite cu un strat subtire de alt metal pentru a conferi suprafetei caracteristici diferite de cele ale metalului initial.

Pentru acest proces se trece curent electric printr-o solutie chimica prin intermediul a doi electrozi, obiectul placat fiind folosit ca electrod negativ, iar metalul de placare este electrodul pozitiv.

Unele piese de otel sunt placate pe cale electrica cu nichel si crom, astfel suprafetele sunt protejate impotriva ruginii. Alte piese de otel utilizate in constructii sunt invelite in zinc, acest proces se numeste galvanizare.

Loviturile si zgarieturile din vopseaua pieselor metalice permit umiditatii si aerului sa patrunda la metalul de dedesubt si astfel rugina se poate depune si se extinde.

Aurul este unul din metalele care nu se corodeaza, de aceea este folosit in fabricarea accesoriilor decorative. El isi mentine lustrul indiferent de expunerea la umiditate sau oxigen.

Citeste: Congo, tara cautatorilor de aur

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ