Contraceptia reprezinta metode de prevenire a sarcinii, intretinerea de relatii sexuale fara nasterea de copii.

Exista cinci tipuri de tehnici contraceptive:

  • orale
  • sterilizare
  • metode naturale
  • metode de oprire
  • dispozitive intrauterine

Pilula contraceptiva orala modifica echilibrul hormonal al femeii, astfel incat ciclul menstrual nu mai are loc si la randul ei ovulatia, adica nu se mai elibereaza nici un ovul, iar fara ovul femeia nu poate ramane insarcinata.

Pilula trebuie luata cu regularitate altfel femeia nu este protejata impotriva sarcinii.

Aceste pilule pot avea si efecte secundare precum migrene, stari de greata, atacuri de cord, accidente vasculare, aparitia cheagurilor de sange, de aceea acestea se elibereaza pe baza de prescriptie medicala.

Dar pilulele pot avea si avantaje precum reducerea sangerarii in timpul mestruatiei, scaderea riscului de aparitie a nodulilor la sani, anemie, cancer ovarian, artrita.

Sterilizarea  impiedica ovulele sau spermatozoizii sa se delaseze prin taierea sau blocarea tuburior prin care acestia circula.

Sterilizarea la femei se face prin taierea trompelor uterine sau oviducte prin care trec ovulele mature de la ovar spre uter.

Sterilizarea la barbati se face prin taierea celor doua canale deferente care transporta sperma de la testicule spre penis.

Aceasta metoda este permanenta si ireversibila.

Metodele naturale reprezina calcularea perioadei ciclului menstrual al femeii, deoarece un ovul este eliberat cu 14 zile inainte urmatorului ciclu menstrual, acesta traieste 2 zile, iar spermatozoidul 4-5 zile. Deci, daca cu 6 zile inaintea eliberarii ovulului si 3 zile dupa nu au loc raporturi sexuale, spermatozoizii si ovulele nu se pot intalni.

O alta metoda naturala este coitus interruptus, atunci cand barbatul isi retrage penisul din vagin inainte de a ejacula, dar este nu este foarte sigura aceasta metoda, deoarece inaintea ejacularii propriu-zise se pot elibera cativa spermatozoizi.

Dispozitivele intrauterine sunt obiecte mici, de cativa cm care sunt introduse in uter. Acesta este fixat in uter de un medic si poate ramane acolo cativa ani.

Acest dispozitiv deregleaza echilibrul in interiorul uterului, impiedicand ovulul fecundat sa se implanteze in mucoasa uterina.

Unele femei pot suferii efecte secundare ale acestor dispozitive precum prelungirea perioadelor menstruale si dureri mai amplificate in timpul acestora.

Diafragma este un dispozitiv de cauciuc ce se fixeaza in fundul vaginului,acoperind intrarea in uter impedicand astfel patrunderea spermatozoizilor.

Citeste: Dezvoltarea simturilor

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ