Transformarea Bizantului in noua Roma

Bizantul a fost la inceput doar un simplu oras grec situat pe malul european al Bosforului,  stramtoare situata intre batranul continent si Asia Mica. Bizantul gandit ca o alternativa administrativa, a fost reintemeiat de catre Imparatul Constantinopol care i-a si dat numele sau. Astfel, orasul devine o noua Roma, un punct strategic important pentru guvernarea jumatatii estice a Imperiului. In contrast cu vestul, aici se gaseau resurse bogate, precum si orase semnificative.

Constantinopolul infloreste in edificii impresionante

De la Constantinopol, Imparatul administra zona balcanica, estul Mediteranei si Grecia. Desi a fost denumita Imperiul Roman de Rasarit, supusii sai o considerau Imperiu. Imparatul Iustinian reuseste printr-o manevra militara sa cucereasca zone importante precum Africa de Nord, Italia si sudul Spaniei. Realizarile lui Iustinian nu s-au limitat doar la cuceriri de teritorii ci s-au rasfirat si asupra legislatiei si construirii de edificii importante precum Catedrala Sfanta Sofia. Aceasta bijuterie arhitecturala a fost asemuita de catre Pricopius, un istoric al vremii, cu o pajiste inflorita, datorita delicatetii coloanelor de marmura in colorituri atat de deosebite.

Caderea Imperiului si restrangerea granitelor

Dar, un imperiu cu asemenea granite nu avea cum sa se apere pentru totdeauna. In anul 568 nordul Italiei a fost cucerit de lombarzi, iar in apus se retrageau trupe in numar masiv. Totodata luptele cu Persia se sfarseau tragic. In 630 arabii musulmani aveau sa navaleasca in zone importante precum Bizant, Siria, Egipt si Africa de nord pe care le-au si cucerit. La finele secolului 7, Impreiul Roman era alcatuit din numai cateva regiuni: Balcani, Asia, Sicilia si un teritoriu restrans din sudul Italiei. Pentru secolele urmatoare, aceste regiuni au constituit centrul Imperiului. Totusi, pierderile survenite au adus si avantaje, precum o aparare mai facila datorita granitelor mult mai restranse si mai solide.

Citeste: Anglia medievala, o istorie impresionanta

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ