Cand doua celule fuzioneaza pentru a forma o noua viata se produce conceptia. In cazul oamenilor cele doua celule sunt spermatozoidul, care provine de la barbat, si ovulul, care provine de la femeie.

Aceasta conceptie se produce in corpul femeii si noua fiinta se dezvolta acolo pana are loc nasterea.

Spermatozoizii sunt depozitati si se dezvolta in cele doua testicule. Acestia au nevoie de o temperatura mai scazuta, pentru o buna dezvoltare, decat necesita restul corpului.

Spermatozoizii, ca toate celulele corpului, au 23 de perechi de cromozomi, dar inainte ca ei sa se uneasca cu ovulul, cromozomii ce formeaza pereche trebuie sa se transforme in cromozomi simpli, astfel incat dupa fuziune celulele formate din spermatozoizi si ovul sa aiba tot 23 de perechi de cromozomi. Acest proces se numeste meioza.

Acest proces de separare cromozoidala are loc si in ovul, divizandu-se prin meioza, perechile de cromozomi devin cromozomi simpli.

Fiecare spermatozoid are o coada formata din fibre cilindrice cu ajutorul careia se pune in miscare. Capul spermatozoidului contine enzime ce asigura energie spermatozoidului matur.

Spermatozoidul matur se detaseaza de celula speciala, deplasandu-se prin epididim (canal lung si sinuos), situat in spatele testiculelor. Daca acesta nu este utilizat in 3-4 saptamani el va fi reabsorbit in corpul uman.

Ovarele, in care ovulul incepe procesul de maturare, sunt situate in trompele uterine. Ovocitul primar se divide in doua, dar unul din cele doua corpuri rezultate este mai mare decat celalalt. Acesta este ovocitu secundar care se va transforma in ovul matur. Ovocitul secundar migreaza prin trompa uterina, din ovar in uter unde se va produce o alta divizare. Acesta coboara prin trompele uterine. Acest proces are loc lunar si se numeste ovulatie.

Fecundarea reprezinta penetrarea ovulului de catre spermatozoid. Dupa acest proces are loc fecundarea si abia acum ovulul sufera transformari noi.

Spermatozoizii sunt trecuti in vagin prin lichidul seminal, ei se deplaseaza spre uter, dar nu toti ajung la destinatie. Spermatozoizii trebuie sa petreaca in jur de 7 ore in corpul femeii pentru ca ovulul sa fie fecundat.

Acum ovulul va trece prin a doua faza de meioza, in care cromozomii masculini si feminini se maresc si se misca unul catre celalalt pentru a se intalni in mijlocul ovulului. Celula rezultata se numeste zigot si reprezinta inceputul unei noi fiinte.
Citeste: Fatul

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ