Combustibilii fosili sunt rezultatul ramasitelor animalelor si plantelor care au trait cu milioane de ani urma.

Un prim combustibil fosil care a fost folosit este turba, care se gaseste la suprafata Pamantului in zonele temperate. Acesta este un carbune moale, care initial contine in jur de 90% apa si de aceea trebuie uscat inainte de a fi folosit. Acesta produce o caldura buna dar si mult fum.

Din turba se trag multe produse auxiliare, precum gazul de turba care este folosit pentru alimentarea motoarelor cu ardere interna. Din procesul de extractie al acestui gaz rezulta compusi organici precum alcooluri si fenoli, care sunt folositi ca materii prime in productia de medicamente, coloranti, mase plastice si ceara.

Tratarea chimica a turbei o transforma intr-un material foarte dur folosit la fabricarea mobilei.

Turba tocata foarte fin este transformata in hartie de ambalat foarte rezistenta.

Turba este folosita de asemenea si in agricultura pentru culcusul vitelor, furaje si ingrasamantul numit sulfat de amoniu.

Carbunele este o turba transformata dupa perioade lungi de timp. Dureaza milioane de ani sa se formeze carbuni precum antracitul, cel mai dur carbune.

In anii 1700, consumul de carbune a crescut considerabil fiind folosit drept combustibil pentru masinile cu aburi.

Cocsul este o forma dura a carbunelui care se formeaza printr-un proces de incalzire a carbunelui in lipsa oxigenului, pentru a elimina gazul si gudronul pe care il contine. Acest proces se numeste cocsificare. Gazul rezultat din aceasta poate fi utilizat la randul lui ca si combustibil.

Petrolul se colecteaza din rocile poroase din pamant. La inceputul anilor 1800 titeiul era utilizat pentru obtinerea unor uleiuri necesare iluminarii si incalzirii caselor. Apoi acesta a inceput sa fie folosit ca si combustibil pentru motoarele cu ardere interna.

Prin procesul de distilare fractionara din titei se pot extrage pacura si titeiul parafinos. Produsele rezultate dupa incalzirea titeiului si separarea vaporilor formati se numesc distilati si sunt prelucrate in continuare pentru producerea maselor plastice, detergenti, cauciuc, anestezice, exploziv, cosmetice, vopsele si medicamente. Datorita acestor multe utilizari titeiul se numeste „aurul negru”.

Citeste: Combustibilii corpului

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ