O copie desfăşurată a Columnei lui Traian se află în Muzeul de Istorie al României din Bucureşti. Muzeul se află pe Calea Victoriei, în fosta clădire a Palatului Poştelor. Clădirea a fost începută la îndrumarea arhitectului Săvulescu în 1894 şi a fost terminată şi inaugurată în toamna anului 1900. Are o suprafaţă de 8.000 mp. şi a costat peste 4.000.000 lei aur. În prezent adăposteşte şi Tezaurul National care cuprinde obiecte de aur, argint şi pietre preţioase. Tot aici se află şi o copie desfăşurată a Columnei lui Traian.

Columna lui Traian este un monument aflat la Roma în Forumul lui Traian; ridicat în 133 e.n. de Apolodor din Damasc, din ordinul împăratului Traian, în amintirea victoriilor împotriva Dacilor (105 – 106).Columna lui Traian

La Roma au fost construite numeroase forumuri, de către împaraţii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus, Traian, Nerva, Vespasian. Cel mai important dintre acestea este Forumul lui Traian, construit la începutul sec. II. Compus din două piese cu arc de triumf, cu statuia lui Traian, cu templul de cult al împaratului, cu bazilica Ulpia şi Columna lui Traian, forumul lui Traian din Roma apare şi astăzi ca cel mai impresionant dintre toate forumurile romane.Columna lui Traian

Înaltă de 39,83 m este acoperită de jur împrejur de basorelief în spirală, care constituie una dintre cele mai importante surse pentru arheologi de a cercetea razboaiele daco–romane şi a vieţii din vremurile acelea.

Columna lui TraianBazorelieful de pe Columna lui Traian conţine scene din vieţiile dacilor şi ale romanilor, din timpul pregătirii războaielor, din timpul războaielor şi după terminatea războaielor.

În interior Columna are o scara interioara pe care se poate ajunge în varful ei, de unde se poate vedea întreaga panorama a Forumului lui Traian.

Columna Traiană a fost ridicată din prada luată în urma victoriilor împotriva dacilor, aur si argint în valoare de 118 milioane (adica 156.500 Kg aur şi 331.000 Kg argint, evaluate de Jerome Carcopino în anul 1916).

Monumentul a fost inaugurat la 12 mai 133 e.n.

Un alt monument ridicat de Traian, de această dată în ţara noastră (în Dobrogea), în cinstea victoriilor împotriva dacilor este Tropaeum Traiani (astazi Adamclisi), terminat in 109 e.n.Tropaeum Traiani (Adamclisi)

_____
Sursa: Dinu G. Giurgescu, Istoria ilustrata a românilor

Citeste: Roma, orasul etern

Test de cultura generala: Care sunt capitalele tarilor europene?

Advertisment

LĂSAȚI UN MESAJ